SDA je na žrijebu dobila 13 delegata i sad je otvoren put za blokade
Politika

SDA-ovci slave, dva puta su dobili na CIK-ovoj ‘lutriji’. Sad im je otvoren put za blokadu

Trakavica oko toga ko će imati dovoljan broj delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH konačno je završena i sad je otvoren put za blokadu.

Naime, današnjim žrijebanjem grupacija SDA-DF dobila je 13. delegata, a stranke Osmorke ostale su na 10, što je nedovoljno da predlože potpredsjednika FBiH.

Proces koji je bio krajnje sumnjiv i s naznakama kriminogenog, tako je SDA-u donio prevagu u Domu naroda i tako je otvoren put za blokadu koja se već najavljuje.

U dva žrijeba dobili dva delegata. Sreća?

Naime, u samom početku procesa izbora delegata SDA nije imala većinu u Klubu Bošnjaka. Tek sumnjivim prelijetanjima kantonalnih zastupnika u tabor SDA osigurali su sebi većinu.

Raport je već pisao da je SDA u posljednjih mjesec ‘otela’ deset zastupnika koji su trebali biti uz grupaciju Osmorke. Najočitije je to bilo u Tuzli.

Zanimljivo je da je preostala dva delegata, kojim je zapečatila svoju većinu, SDA dobila na ‘sreću’ kroz žrijeb. Od dva održana žrijeba – u TK i Kantonu 10 – SDA je dobila oba!?

Ovakav završetak SDA-ovci već slave, a zanimljiva je objava trenutnog premijera na bolovanju Fadila Novalića. On je na Facebooku objavio fotografiju na kojoj je broj 13, a u pozadini zastava SDA. Svakako, Novalić se nada da će ostati premijer još četiri godine, nakon što je bio četiri regularno i četiri u tehničkom mandatu. Tih osam godina ostat će zapamćene po brojnim provala, skandalima i aferama koje je Novalić proizvo.

No, da će SDA svojih 13 delegata iskoristiti za blokadu već je jasno. Iako mogu predložiti potpredsjednika FBiH, SDA nema većinu da ga izglasa u Predstavničkom domu. U slučaju da ga svoj kandidata ipak izglasaju, jasno je da on neće htjeti imenovati mandatara iz Osmorke.

Zahiragić najavio blokade

To je sinoć jasno kazao i trbuhozborac Bakira Izetbegovića – Haris Zahiragić.

“U Ustavu Federacije ima odjel koji se zove izvršna vlast. U tom odjelu član 1 propisuje da je šef izvršne vlasti predsjednik koji donosi odluke uz saglasnost dva potpredsjednika.

U članu 5 tog odjela se propisuje imenovanje Vlade i kaže da Vladu Federacije imenuje predsjednik uz saglasnost potpredsjednika.

Dakle, rukovodstvo Federacije je već imenovana izvršna vlast i oni imenuju Vladu, ne imenuje je Parlament. Zar očekujete da SDA imenuje šefa izvršne vlasti potencijalno, pa da onda taj šef izvršne vlasti da Neki, Dini, Peletu poluge vlasti?”, rekao je Zahiragić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Počinje rasplet: Za četvrtak zakazana sjednica Predstavničkog doma FBiH, Osmorka još ne zna hoće li podržati SDA-ovog Lendu - SARAJEVO-DANAS
3 mjeseci

[…] Naime, SDA je sumnjivim metodama došla do 13 delegata u Klubu Bošnjaka čime je jedina osigurala pravo kandidiranja (pot)predsednika FBiH. […]