Zdravlje

Sedam grupa namirnica koje izazivaju upale i koje treba izbjegavati: Ovo morate znati

Nema sumnje da ishrana igra centralnu ulogu u regulisanju upala u organizmu. Istraživanje iz 2017. pokazalo je da je skoro jedna četvrtina ljudi sa reumatoidnim artritisom izjavila da je njihova ishrana uticala na ozbiljnost simptoma. Čak i za one bez autoimunog poremećaja, ograničavanje namirnica koje izazivaju upalu može biti veoma korisno za opšte zdravlje.

Upala se može tumačiti kao odbrambeni mehanizam koji tijelo koristi za zaštitu od bolesti i infekcija.

Iako je upala normalan dio imunološkog procesa, sve više istraživanja pokazuje da hronična upala može doprinijeti bolesti, izazvati bol i povećati rizik od ozbiljnih problema, kao što su bolesti srca, rak i dijabetes.

Pokazalo se da neke namirnice mogu da izazivaju upalu i negativno utiču na opšte zdravlje, navodi nutricionista Rejčel Link.

Pržena hrana

Pržena hrana poput krofni, pohovanog sira i čipsa je bogata transmastima, vrstom nezdrave masne kiseline koja je povezana sa dugom listom neželjenih efekata.

Osim što povećavaju nivo holesterola i povećavaju rizik od srčanih bolesti, raka i dijabetesa, trans-masti takođe mogu izazvati upalu.

Prerađeno meso

Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je dimljena, sušena, soljena, sušena ili konzervirana kako bi se poboljšao njegov ukus ili produžio rok trajanja. Neki od najčešćih primjera uključuju nareske, slaninu, salamu, kobasice.

Ne samo da je prerađeno meso nedavno klasifikovano kao kancerogeno od strane Svjetske zdravstvene organizacije, već može doprinijeti i upali. Studije pokazuju da jedenje više prerađenog mesa može biti povezano s višim nivoima markera CRP, rekla je Link.

Alkoholna pića

Iako određene vrste alkohola (poput crvenog vina) zapravo mogu biti korisne u umjerenim količinama, prekomjerna konzumacija alkohola je glavni faktor rizika za upalu. Studije pokazuju da pijenje velikih količina alkohola može povećati određene markere koji ukazuju na upale, uključujući CRP.

Unos alkohola takođe može povećati rizik od stanja u kojem toksini i čestice hrane prelaze iz digestivnog trakta u krv, izazivajući široko rasprostranjenu upalu.

Rafinisani ugljeni hidrati

Rafinisani ugljeni hidrati kao što su tjestenina, bijeli hljeb, biskviti i krekeri su ozloglašeni kao namirnice koje izazivaju upalu zglobova. Ova hrana se podvrgava opsežnoj preradi, oduzimajući joj korisne hranljive materije, kao što su vlakna.

Rafinisani ugljeni hidrati takođe imaju veći glikemijski indeks, koji se koristi za mjerenje toga koliko brzo hrana povećava nivo šećera u krvi. Istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane sa visokim glikemijskim indeksom može izazvati upalu, čak i kod zdravih odraslih osoba, rekla je Rejčel Link.

S druge strane, studije pokazuju da zamjena rafinisanih žitarica hranom koja sadrži cijela zrna može smanjiti upalu i zaštititi od hroničnih bolesti.

Vještački zaslađivači

Pojedina istraživanja sugerišu da vještački zaslađivači mogu izazvati upalu. Iako je potrebno više istraživanja na ljudima, studije pokazuju da vještački zaslađivači mogu poremetiti zdravlje crijevnog mikrobioma, koji igra ključnu ulogu u regulisanju upale.

Jedan eksperiment na životinjama je otkrio da redovna konzumacija takve vrste zaslađivača, može izazvati upalu jetre kod miševa, prenosi Rejčel Link.

Biljno ulje

Jako obrađena ili rafinisana biljna ulja su veoma bogata omega-6 masnim kiselinama. Iako su omega-6 masne kiseline važna komponenta zdrave ishrane, konzumiranje visokog odnosa omega-6 i omega-3 masnih kiselina može izazvati upalu.

Dok stručnjaci generalno preporučuju da se teži razmjeri omega-6 i omega-3 masnih kiselina od oko 4:1, većina ljudi umjesto toga konzumira odnos bliži 15:1. Stoga, ograničavanje potrošnje rafinisanih biljnih ulja uz dodavanje više omega-3 masnih kiselina u vašu ishranu može pomoći u ublažavanju upale, naglašava Link.

Visokofruktozni kukuruzni sirup

Kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze je vrsta zaslađivača koji se često nalazi u prerađenoj hrani, uključujući sokove, bombone i sladoled. Baš kao i običan šećer, kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze nalazi se na vrhu liste namirnica koje pogoduju upalama i koje mogu imati štetne efekte na skoro svaki aspekt zdravlja.

Jedna studija rađena u Bostonu, otkrila je da su žene koje su konzumirale više pića zaslađenih šećerom imale veći rizik od razvoja reumatoidnog artritisa, hroničnog inflamatornog poremećaja koji pogađa zglobove.