Sport

Šef SP-a u Kataru prvi put priznao: Stotine radnika je poginulo na gradilištima, ne znam tačan broj

Šef Svjetskog prvenstva u Kataru Hassan Al-Thawadi prvi je put potvrdio da su stotine radnika migranata umrle tokom građevinskih radova povezanih s prvenstvom. Radi se o, kako je rekao, 400 do 500 radnika, što je neusporedivo veći broj od onog koji su katarski dužnosnici ranije naveli. 

Prvo priznanje da su zbog SP-a u Kataru umrle stotine radnika

U intervjuu s Piersom Morganom koji je u ponedjeljak emitiran na TalkTV-u Al-Thawadi je, upitan o broju smrtnih slučajeva radnika migranata kao rezultat rada vezanog za Svjetsko prvenstvo, rekao: “Procjena je oko 400, između 400 i 500. Nemam tačan broj, to je nešto o čemu se raspravljalo. I jedna smrt je previše, jednostavno je tako.”

“Mislim da se svake godine zdravstveni i sigurnosni standardi na gradilištima poboljšavaju. Barem na našim gradilištima, gradilištima Svjetskog prvenstva. Onima za koje smo mi odgovorni. Sasvim sigurno”, rekao je.

Ranije u novembru vladin dužnosnik rekao je za CNN da su se dogodila tri smrtna slučaja povezana s radom na stadionima Svjetskog prvenstva. Te 37 smrtnih slučajeva koji nisu bili povezani s radom na samim gradilištima stadiona.

Te je brojke ponovio i glasnogovornik katarskog Vrhovnog odbora za isporuku i nasljeđe.

Al-Thawadi: Guardian lani objavio lažnu brojku od 6500 poginulih radnika

The Guardian je, pak, prošle godine izvijestio da je 6500 radnika migranata iz Južne Azije umrlo u Kataru otkako je zemlji 2010. dodijeljeno Svjetsko nogometno prvenstvo. Te da je većina poginulih radnika bila uključena u opasan rad za niske plaće. Često se taj rad odvijao na ekstremnim vrućinama. No taj izvještaj nije povezalo svih 6500 smrtnih slučajeva s infrastrukturnim projektima Svjetskog prvenstva. 

Prošle godine Al-Thawadi osporio je taj broj. Rekao je CNN-u da je Guardianov broj senzacionalistički naslov koji dovodi u zabludu te da izvještaju nedostaje kontekst.

U međuvremenu, dužnosnik katarske vlade rekao je CNN-u prošlog mjeseca da se broj od 6500 smrti koji se pripisuje Svjetskom prvenstvu zapravo odnosi na sve smrtne slučajeve stranih radnika u zemlji u razdoblju od 10 godina. “To nije tačno i zanemaruju se sve druge uzroke smrti uključujući bolest, starost i saobraćajne nesreće. Također se ne prepoznaje da je samo 20% stranih radnika u Kataru zaposleno na gradilištima.”

Strani radnici čine 90% ukupne snage Katara

Prema Amnesty Internationalu, radnici migranti čine 90% ukupne radne snage Katara.

Otkako je Kataru 2010. dodijeljeno Svjetsko nogometno prvenstvo, mnogi su se radnici migranti suočili s odgođenim ili neisplaćenim platama, prisilnim radom, dugim satnicama po visokim temperaturama te drugim problemima. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Van Gaal postavio veliki rekord svjetskih prvenstava pa napravio incident na konferenciji za medije | BH Lopta
2 mjeseci

[…] je 2:0 pobjedom protiv Katara osvojila prvo mjesto u grupi A i prošla u osminu finala Svjetskog prvenstva. Nizozemski […]