Politika

Semir Efendić objasnio zašto je napustio SDA: Nisu se promijenili ni nakon izbora

Semir Efendić, vršilac dužnosti predsjednika Stranke za Bosnu i Hercegovinu, na pres-konferenciji pojasnio je u svom izlaganju zbog čega se odlučio na ovaj potez, istupanje iz SDA – te rekao koja je njegova najveća tačka neslaganja sa tom strankom bila.

“Kandidirso sam se za predsjednika KO SDA Sarajevo i nakon onoga šta se desilo (afera Asim op.a.) stranka se ni nakon izbora nije promijenila. Ne bih komentirao izjavu Bakira Izetbegovića jer je u košarkaškom kontekstu, neka je tumači svako kako želi”, sukus je poruka Efendića o bivšoj stranci.

Efendić je rekao da mu je želja da u SBiH vrijednim radom i trudom napravi dosljednju, modernu, demokratsku partiju.

“Takva partija treba našem narodu, svim građanima BiH. Bez obzira na veliki broj stranaka koje imamo, jedna takva najviše nedostaje. Zahvaljujem se na povjerenju koje mi je ukazalo predsjedništvo stranke, da preuzmem ovu važnu poziciju”, rekao je u uvodu.

Efendić je ponasnio zašto vjeruje u ovu stranku i ovaj potez.

Efendić: Stranke uzrokovale krizu

“Dvije stvari su važne. Prvo je program SBiH. Koji se može sažeti u njeno ime, Stranka za Bosnu i Hercegovinu. Danas imamo svega više nego države, imamo institucionalni krizu na svim nivoima vlasti, u svim dijelovma sistema, ustanovama. Po mom mišljenju – kriza je uzrokovana iz stranaka. Ona se može riješiti iz pravca političkih stranka”, kazao je.

PROČITAJTE  Zahiragić objavio snimak zgrade u kojoj Vlada KS nudi stanove mladima: Ovo je katastrofa

“Mislim da imamo svega osim rada institucija. Scena je opterećena temama koje po mom moišljenju ne vode rješenju. Imamo rasprave ideološkog karaktera. Prvorazredni interes svih građana BiH – da institucije države funkcionišu. Stranke imaju svoje različite programe. Nekada izlaze iz važećeg poretka, zakonodavstva. Postoje putevi kojima se dolazi do promjena”, poručio je Efendić.

Prema njegovim riječima – politički dogovor je najvažniji. Rekao je i minimum ispod kojeg on i SBiH neće ići.

“Minimum ispod kojeg ne možemo ići – je da institucije ne funkcionišu. Volio bih da tu temu vratmo u javnost. Puno je bolje da se bavimo tim temama, od afera i svega onoga što nas je zamorilo. Ušli smo u političku stranputicu. Pozivam da krenemo normalnmim putem. Država BiH i njene institucije su najamnji sadržalac. Ja sam zbog toga prihvatio da gradim stranku, sa ljudima koji imaju istu viziju”, dodao je.

Tačka neslaganja sa SDA

Efendić je rekao da je sve što je naveo u obraćanju – tačka neslaganja sa SDA.

PROČITAJTE  Dogavaraju li se, a mole Boga da se ne dogovore? Kome odgovara da izbora 2022. godine ne bude

“Ja sam istupio iz članstva, nakon dugo godina. Dva mandata sam bio načelnik ušao u treći, trudio sam se da nikoga ne razočaram. Trudit ću se da tako ostane i ovdje. Kada sam stekao uvjerenje da moj dalji angažman ne može dati doprinos, da ga ja ne mogu pružiti, odlučio sam se na ovaj korak”, izjavio je.

Efendić je pozvao sve da ovaj njegov potez gledaju bez predrasuda.

“Nema ovdje ništa drugo osim onoga što sam rekao. To je potreba u kojoj se nalazi naše društvo. Crpim uvjerenje da je moguće napraviti dosljednju stranku kakva svima treba”, kazao je Efendić.

On vjeruje da će interes za SBiH rasti, da će ostvariti uspjeh na narednim izbornim ciklusima, i donijeti dobrobit građanima BiH, prenosi N1.

“Mi smo u dubokoj krizi i treba nam jedna vrsta obnove, reseta i nadam da da će ova odluka, da predloži ovakav dogovor, donijeti rezultat. Kao načelnik sam imao podršku stranke u Novom Gradu. Poručujem svima koji su mi dali povjerenje – da ih neću razočarati. Glavni zadatak će mi biti da ne iznevjerim povjerenje ljudi”, zaključio je Efendić u svom obraćanju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare