drugačiji recept

Senzacija od jagoda i zove: Napitak proljeća u kojem ćete moći uživati čitavu godinu

Sezona je jagoda, a ovaj recept za liker od jagoda prava je senzacija u kojoj ćete moći uživati cijelu godinu. Može se praviti i od divljih jagoda, što je još bolje, a osim što ga možete pijuckati kao aperitiv ili uz deserte, možete ga koristiti i kao dekadentni preljev uz razne poslastice.

Savršeno će nadopuniti souffle od čokolade ili kakav desert od kuhanog voća, a uz voćne kreme, sladoled ili cheesecake koristite ga toplog za potpuni umami.

Recept je vrlo jednostavno slijediti i rezultat će biti odličan.

Sastojci za liker od jagoda i zove:

  • 2 kg jagoda
  • 20-ak cvjetova zove
  • 1,5 l rakije
  • 4 dl sirupa od zove
  • 1 kg šećera
  • cejlonski cimet i klinčić, po želji

Priprema likera od jagoda i zove:

  1. Pripremite veću teglu pa u nju dodajte cijele jagode i sve ostale sastojke.
  2. Promiješajte sadržaj i ostavite ga tri sedmice na toplom mjestu ili osunčanom dijelu prozora. Povremeno promiješajte.
  3. Nakon tri sedmice procijedite te čuvajte liker na tamnom i hladnom mjestu. Ako želite gušći liker, dio jagoda propasirajte i umiješajte, piše portal Kreni Zdravo.