Sezona je jagoda, a ovaj recept za liker od jagoda prava je senzacija u kojoj ćete moći uživati cijelu godinu. Može se praviti i od divljih jagoda, što je još bolje, a osim što ga možete pijuckati kao aperitiv ili uz deserte, možete ga koristiti i kao dekadentni preljev uz razne poslastice.
Savršeno će nadopuniti souffle od čokolade ili kakav desert od kuhanog voća, a uz voćne kreme, sladoled ili cheesecake koristite ga toplog za potpuni umami.
Recept je vrlo jednostavno slijediti i rezultat će biti odličan.
Sastojci za liker od jagoda i zove:
- 2 kg jagoda
- 20-ak cvjetova zove
- 1,5 l rakije
- 4 dl sirupa od zove
- 1 kg šećera
- cejlonski cimet i klinčić, po želji
Priprema likera od jagoda i zove:
- Pripremite veću teglu pa u nju dodajte cijele jagode i sve ostale sastojke.
- Promiješajte sadržaj i ostavite ga tri sedmice na toplom mjestu ili osunčanom dijelu prozora. Povremeno promiješajte.
- Nakon tri sedmice procijedite te čuvajte liker na tamnom i hladnom mjestu. Ako želite gušći liker, dio jagoda propasirajte i umiješajte, piše portal Kreni Zdravo.