Magazin

Senzacija okusa: Recept za varivo bez mesa idealno za kišni dan

Toplo varivo uvijek je dobra ideja, a pogotovo kada je vani kišan i tmuran dan. Ovo fino jelo na kašiku ima značajnu količinu bjelančevina

Toplo varivo uvijek je dobra ideja, a pogotovo kada je vani kišan i tmuran dan. Ovo fino jelo na kašiku ima značajnu količinu bjelančevina iako se u njemu ne može naći ni trunke mesa.

Varivo se kuha 40-ak minuta, a glavni sastojak je zelena leća, koja obiluje proteinima biljnog porijekla – u sto grama kuhane leće naći ćete oko devet grama bjelančevina. Koristite li crvenu leću umjesto zelene, vrijeme kuhanja variva možete prepoloviti.

Ovaj je recept idealan da potrošite povrće koje imate u frižideru ili u špajzu. Ako nemate lisnati kelj – ubacite listiće špinata. Umjesto mrkve možete nasjeckati papriku. Umjesto običnog krompira možete staviti i batat. Poigrajte se svojim omiljenim namirnicama i začinima, ne možete pogriješiti.

Sastojci za varivo:

  • 2 l povrtnog temeljca
  • 200 g suhe zelene leće
  • 200 g lisnatog kelja
  • 2 veća krompira
  • 2 mrkve
  • 2-3 čehne češnjaka
  • 1 luk
  • 1 kašika koncentrata rajčice
  • 1 čajna kašika mljevenog kumina
  • 1 čajna kašika dimljene paprike u prahu
  • ½ limuna ili limete
  • so i biber po želji
  • biljno ulje za pirjanje

Priprema variva:

  1. U velikom loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte luk i mrkvu narezanu na kocke. Pirjajte oko 5 do 7 minuta, dok povrće ne omekša.
  2. Dodajte nasjeckani bijeli luk i pirjajte sve zajedno oko pola minute.
  3. Dodajte koncentrat paradajza, dobro sve promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
  4. Podlijte lonac povrtnim temeljcem. Promiješajte.
  5. Dodajte oguljeni krompir narezan na kocke, leću koju ste prethodno isprali u vodi i ocijedili te začine (kumin, papriku, sol, papar).
  6. Kuhajte sve zajedno oko pola sata, dok se leća ne skuha.
  7. Pred kraj kuhanja dodajte lisnati kelj bez stabljika natrgan na manje dijelove. Stavite ga kratko u varivo da povene.
  8. Poslužite varivo toplo s malo iscijeđenog soka limuna ili limete uz krišku domaćeg kruha. Dobar tek!