Kanadski influencer Logan Moffitt, poznat kao "Cucumber Guy", pokrenuo je globalni trend pripreme i konzumacije krastavaca dijeleći viralne recepte za salate od krastavaca u plastičnim posudama.
Njegovi videi često prelaze 10 miliona pregleda, inspirirajući mnoge na društvenim mrežama da isprobaju različite recepte s krastavcima.
"Ponekad", objašnjava Moffitt, "jednostavno morate pojesti cijeli krastavac." Njegovi videi često prelaze 10 miliona pregleda, inspirirajući mnoge na društvenim mrežama da isprobaju različite recepte s krastavcima.
Na Islandu je ovaj virtuelni fenomen doveo do nacionalne nestašice krastavaca, jer su dobavljači teško pratili povećanu potražnju, navodi Daily Mail.
Stručnjaci, međutim, upozoravaju da prekomjerna konzumacija krastavaca može uzrokovati neugodne nuspojave kao što su proljev, nadutost i problemi s bubrezima. Iako su krastavci sami po sebi zdravi, previše bilo čega može biti štetno.
"Visok sadržaj vode i vlakana može uzrokovati probavne smetnje ako se konzumira u velikim količinama", objašnjava Karolina Schneider, dijetetičarka iz SAD. "Vlakna stimuliraju crijeva, a kod nekih ljudi to može dovesti do nadutosti, plinova ili proljeva."
Krastavci su bogati vitaminima i mineralima poput vitamina K, vitamina C, kalija, magnezija, vlakana i mangana. No, istraživanja pokazuju da previše vitamina K može utjecati na zgrušavanje krvi, dok previše kalija može izazvati hiperkalemiju - stanje kada su razine kalija u krvi previsoke. Većina ljudi ne osjeća simptome hiperkalemije, ali kada se pojave, mogu uključivati slabost mišića, utrnulost, trnce i mučninu.
Naglašeno je da je teško predozirati se hranjivim tvarima iz hrane, ali ljudi koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi trebali bi paziti na unos vitamina K. Rob Hobson, registrirani nutricionist, napominje da su slučajevi prekomjernog unosa kalija i vitamina K rijetki te da se obično javljaju kod osoba sa specifičnim zdravstvenim problemima.
@logagm Another new cucumber salad recipe🥚🚨
♬ original sound - Logan
Preporučuje se raznolik unos voća i povrća, umjesto oslanjanja na jednu vrstu, kako bi se izbjegli potencijalni problemi. Hobson također naglašava važnost uravnotežene prehrane i napominje da većina ljudi ne konzumira dovoljno voća i povrća, stoga ne bi trebalo obeshrabrivati konzumaciju krastavaca.
Profesor Ganter Kunl s University of Reading dodaje da bi bilo teško pojesti dovoljno krastavaca da se dosegnu štetne razine kalija ili vitamina K. Ipak, osobe na specifičnim lijekovima trebale bi biti oprezne s unosom krastavaca. Istraživanja također pokazuju da ljudi s alergijama na određeno povrće mogu biti alergični i na krastavce.
Ovaj trend također je uzrokovao probleme dobavljačima. Na Islandu su supermarketi i dobavljači suočeni s neviđenom potražnjom za krastavcima, što je rezultiralo smanjenjem zaliha. Poljoprivrednici na Islandu, koji proizvode oko šest miliona krastavaca godišnje, trenutno se bore da zadovolje potražnju, ali se nadaju da će se opskrba stabilizirati unutar tjedan dana.
Slične nestašice dogodile su se i ranije zbog viralnih TikTok trendova. Godine 2021., recept za tjesteninu s pečenim feta sirom izazvao je nestašicu feta sira, a trend s rižom i lososom gotovo je doveo do nestašice majoneze.