skupa delikatesa

Sirove strasti: Recept za originalni tatarski biftek

Foto: Freepik

Postoji li išta bolje od hrskavog hljeba s maslacem premazanog luksuznom paštetom od crvenog mesa? U Danskoj se pravi o tartarmadu, u Njemačkoj o mettu, u Belgiji se jede s pomfritom, u Nepalu se naziva kachila i pravi se od bizona, a mi ga poznajemo kao juneći tatarski biftek.

Tatarski biftek jedno je od onih jela koje je vrlo lako napraviti ako pronađemo kvalitetne sastojke. Ta moderna i skupa delikatesa sastoji se od sirovog mesa i začina, a u gastronomskim krugovima postoje brojni mitovi i legende o tome kako je nastala.

Danas ga pravimo od svježeg junećeg bifteka i jedemo ga na tostiranom hljebu s maslacem. U originalu se pravio od konjskog mesa. Legenda kaže da potječe od Tatara, nomadskog naroda iz ruskih stepa, kojima je običaj bio mljeti konjsko meso i tako preživljavati svakodnevne napore. Tatari su meso spremali ispod sedla, a zbog jahanja se često znalo pretvoriti u paštetu koju su strugali sa sedla i jeli sirovu. Kasnije su meso počeli začinjavati. Prvenstveno zbog okusa, ali i kako se ne bi brzo pokvarilo na vrućinama, piše Punkufer.

Donosimo recept za originalnu verziju.

Sastojci za tatarski biftek:

  • 1 kg bifteka
  • 3 glavice luka
  • 5 žumanaca
  • 150 ml suncokretova ulja
  • 60 g kapara
  • 30 g slanih inćuna
  • sok dva limuna
  • Worchester umak
  • 2 kašike senfa
  • tabasco umak
  • 2 kašike konjaka
  • 50 g kiselih krastavaca
  • so, biber, crvena mljevena paprika (slatka i ljuta)

Priprema tatarskog bifteka:

  1. Meso očistiti od masnoća i sitno samljeti. U pravilu se meso za tatarski bifek ne bi trebalo sjeckati u multipraktiku, nego lagano guliti nožem sve dok se ne dobije smjesa nalik grubljoj pašteti. Staviti meso u frižider dok pripremate ostale sastojke.
  2. Nasjeckati nasitno luk, kisele krastavce, inćune i kapare. Ostaviti sastojke sa strane.
  3. Za najbolji rezultat napraviti domaću majonezu. Pomiješati žumanca i senf pa lagano dodavati ulje. Potrebno je sve vrijeme miješati dok se istovremeno dodaje kap po kap ulja. U majonezu dodati limunov sok, Worchester, tabasco, konjak, so, biber i crvenu mljevenu papriku.
  4. U meso dodati nasjeckane sastojke i pripremljenu majonezu.
  5. Sve dobro promiješati i hladiti najmanje 3 sata.
  6. Poslužiti uz prepečeni hljeb premazan maslacem.