Postoji li išta bolje od hrskavog hljeba s maslacem premazanog luksuznom paštetom od crvenog mesa? U Danskoj se pravi o tartarmadu, u Njemačkoj o mettu, u Belgiji se jede s pomfritom, u Nepalu se naziva kachila i pravi se od bizona, a mi ga poznajemo kao juneći tatarski biftek.
Tatarski biftek jedno je od onih jela koje je vrlo lako napraviti ako pronađemo kvalitetne sastojke. Ta moderna i skupa delikatesa sastoji se od sirovog mesa i začina, a u gastronomskim krugovima postoje brojni mitovi i legende o tome kako je nastala.
Danas ga pravimo od svježeg junećeg bifteka i jedemo ga na tostiranom hljebu s maslacem. U originalu se pravio od konjskog mesa. Legenda kaže da potječe od Tatara, nomadskog naroda iz ruskih stepa, kojima je običaj bio mljeti konjsko meso i tako preživljavati svakodnevne napore. Tatari su meso spremali ispod sedla, a zbog jahanja se često znalo pretvoriti u paštetu koju su strugali sa sedla i jeli sirovu. Kasnije su meso počeli začinjavati. Prvenstveno zbog okusa, ali i kako se ne bi brzo pokvarilo na vrućinama, piše Punkufer.
Donosimo recept za originalnu verziju.
Sastojci za tatarski biftek:
- 1 kg bifteka
- 3 glavice luka
- 5 žumanaca
- 150 ml suncokretova ulja
- 60 g kapara
- 30 g slanih inćuna
- sok dva limuna
- Worchester umak
- 2 kašike senfa
- tabasco umak
- 2 kašike konjaka
- 50 g kiselih krastavaca
- so, biber, crvena mljevena paprika (slatka i ljuta)
Priprema tatarskog bifteka:
- Meso očistiti od masnoća i sitno samljeti. U pravilu se meso za tatarski bifek ne bi trebalo sjeckati u multipraktiku, nego lagano guliti nožem sve dok se ne dobije smjesa nalik grubljoj pašteti. Staviti meso u frižider dok pripremate ostale sastojke.
- Nasjeckati nasitno luk, kisele krastavce, inćune i kapare. Ostaviti sastojke sa strane.
- Za najbolji rezultat napraviti domaću majonezu. Pomiješati žumanca i senf pa lagano dodavati ulje. Potrebno je sve vrijeme miješati dok se istovremeno dodaje kap po kap ulja. U majonezu dodati limunov sok, Worchester, tabasco, konjak, so, biber i crvenu mljevenu papriku.
- U meso dodati nasjeckane sastojke i pripremljenu majonezu.
- Sve dobro promiješati i hladiti najmanje 3 sata.
- Poslužiti uz prepečeni hljeb premazan maslacem.