Ako tražite recepte za sitne kolače koji će krasiti vaš praznični sto, predlažemo vam ovaj starinski recept za oraščiće, keksiće koji uvijek prvi nestanu sa tanjira.
Radi se o jednom od onih starih, provjerenih recepata u koji ide tek nekoliko osnovnih sastojaka, a glavna je prednost oraščića što ih možete puniti namazom po želji. U nastavku pročitajte recept.
Oraščići - sastojci:
250 g brašna
200 g putera sobne temperature
100 g šećera u prahu
120 g mljevenih oraha
2 male kašike kakaa
prstohvat soli
čokoladni (ili neki drugi) namaz po želji
Oraščići - priprema:
Pomiješati sve sastojke, dobro umijesiti, omotati prozirnom folijom pa staviti na 30 minuta u frižider.
Kalupe premazati masti ili uljem pa uroniti u brašno, a višak otresti.
Kašikom vaditi pa praviti male kuglice i utisnuti palcem u kalup.
Peći u zagrijanoj rerni na 170°C 10-15 minuta.
Ostaviti da se prohlade pa vaditi.
Puniti namazom ili kremom pa lijepiti.
Osim čokoladnim namazom kao u ovom receptu, oraščiće možete napuniti i kremom od pistacija.