Životni stil

Sjajan recept za lambada kolač

Na riječ "lambada" vjerovatno prvo krećete da cupkate prisećajući se poznate melodije, ali ljubitelji slatkiša sjetiće se i kremastog kolača s tim imenom koji je generacijama obilježio detinjstvo.

U pitanju je jedan od onih kremastih kolača u slojevima, tako se i priprema.

SASTOJCI

Za biskvit:

5 jaja

9 kašika šećera

9 kašika brašna

Za fil od narandže:

1 l soka od narandže (negazirani iz tetrapaka)

10 kašika šećera

3 pudinga od vanile

Za bijeli fil:

500 ml mlijeka

4 kašike brašna

5 kašika šećera

150 grama margarina

Za keks sloj:

petit keks za slaganje jednog reda

Za glazuru od čokolade:

200 grama čokolade za kuhanje

7 kašika ulja

PRIPREMA

Razdvojite žumanca od bjelanaca. Bjelanca umutite čvrsti snijeg, a žumanca pomješajte sa šećerom i umutite pjenasto. Dodajte brašno i promješajte, a onda i pripremljena ulupana bjelanca i lagano sjedinite.

Pleh malo pouljite i pospite brašnom, a onda ulijte i rasporedite smjesu za biskvit. Pecite 20-25 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

U međuvremenu krenite s pripremom prvog fila.

Za fil od narandže pudinge pomešajte sa šećerom i malo soka, a ostatak soka stavite da se kuha. Kad prokuha, dodati pudinge i mješati dok se ne stegne, pa vruć fil prelijte preko ispečenog biskvita. Preko složite jedan red keksa i ostavite da se ohladi.

Za bijeli fil pomješajte brašno sa šećerom i malo mlijeka, a ostatak stavite da se kuha. U provrelo mlijeko dodajte pripremljene sastojke i nastavite da miješate. Kada skinete s vatre prebacite fil u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi, a zatim umutite mikserom s margarinom.

Bijeli fil rasporedite preko keksa i još vam ostaje glazura – čokoladu i ulje otopite na pari, malo prohladite i prelijte preko kolača. Stavite još malo u frižider da se stegne, i služite u kockama.