Na riječ "lambada" vjerovatno prvo krećete da cupkate prisećajući se poznate melodije, ali ljubitelji slatkiša sjetiće se i kremastog kolača s tim imenom koji je generacijama obilježio detinjstvo.
U pitanju je jedan od onih kremastih kolača u slojevima, tako se i priprema.
SASTOJCI
Za biskvit:
5 jaja
9 kašika šećera
9 kašika brašna
Za fil od narandže:
1 l soka od narandže (negazirani iz tetrapaka)
10 kašika šećera
3 pudinga od vanile
Za bijeli fil:
500 ml mlijeka
4 kašike brašna
5 kašika šećera
150 grama margarina
Za keks sloj:
petit keks za slaganje jednog reda
Za glazuru od čokolade:
200 grama čokolade za kuhanje
7 kašika ulja
PRIPREMA
Razdvojite žumanca od bjelanaca. Bjelanca umutite čvrsti snijeg, a žumanca pomješajte sa šećerom i umutite pjenasto. Dodajte brašno i promješajte, a onda i pripremljena ulupana bjelanca i lagano sjedinite.
Pleh malo pouljite i pospite brašnom, a onda ulijte i rasporedite smjesu za biskvit. Pecite 20-25 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
U međuvremenu krenite s pripremom prvog fila.
Za fil od narandže pudinge pomešajte sa šećerom i malo soka, a ostatak soka stavite da se kuha. Kad prokuha, dodati pudinge i mješati dok se ne stegne, pa vruć fil prelijte preko ispečenog biskvita. Preko složite jedan red keksa i ostavite da se ohladi.
Za bijeli fil pomješajte brašno sa šećerom i malo mlijeka, a ostatak stavite da se kuha. U provrelo mlijeko dodajte pripremljene sastojke i nastavite da miješate. Kada skinete s vatre prebacite fil u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi, a zatim umutite mikserom s margarinom.
Bijeli fil rasporedite preko keksa i još vam ostaje glazura – čokoladu i ulje otopite na pari, malo prohladite i prelijte preko kolača. Stavite još malo u frižider da se stegne, i služite u kockama.