Piskavica je biljka čije se sjeme koristi u prehrani te ima mnoga blagotvorna svojstva. Naziva se još i božija travica, grohotuša, grčko sijeno, grčko sjeme, jarčev rog, kozji rog…
Samo 100 grama sjemenki piskavice sadrži 60% ugljikohidrata, 25% dijetalnih vlakana, 23 g proteina, 6 g lipida i 9 g vode. Piskavica je posebno bogata kalijem, fosforom, magnezijem i kalcijem. Svježi listovi piskavice sadrže oko 86% vode, 6% ugljikohidrata, 4% bjelančevina i oko 1% vlakana i masti.
Ugljikohidrati iz sjemenki piskavice imaju visok glikemijski indeks (GI), što znači da mogu smanjiti razinu šećera u krvi, kao i kolesterol. Dodavanjem piskavice može se smanjiti glikemijski indeks drugih namirnica. Primjerice, dodavanje mješavini slanutka i riže smanjilo je GI sa 68% na 43%.
Najbolje su pečene
Pečene sjemenke piskavice imaju manji udio ugljikohidrata, ali veći udio proteina. Sjeme piskavice sadrži proteine koji su otporni na toplinu, vrlo su stabilni i topljivi u vodi. Doda li ih se u umake, juhe, kruh, sireve ili deserte, sjemenke piskavice dat će okus i teksturu i zgušnjavanje, uz nutritivne prednosti.
Namakanje, klijanje i pečenje sjemenki piskavice povećava probavljivost proteina za 10-15%. Također, kratko blanširanje može povećati sadržaj vitamina u sjemenkama piskavice.
Dobrobiti piskavice
Omjer omega-6:omega-3 u sjemenkama piskavice je gotovo 3:1, što je slično onome u konoplji, promiče zdravlje i smanjuje rizik od kroničnih bolesti povezanih s prehranom.
Trigonelin je najzastupljeniji alkaloid prisutan u piskavici i potencijalno štiti od dijabetesa tipa 2 i neurodegenerativnih bolesti. Dokazano je da triogenelin smanjuje lipide u krvi, podupire rad bubrega i jetre te sprečava kancerogene promjene. Također može spriječiti bakterijske i virusne infekcije.
Koristi se kao čaj za izbacivanje sluzi iz sinusa, grla, prsa i gornjeg respiratornog trakta. Također liječi sluznicu dišnog sistema, a djelotvorna je i protiv alergija.
Pokazalo se i da smanjuje simptome PMS-a, odlično djeluje na kožu te stimulira rad jetre i bubrega.