Vijesti

Skandalozna izjava ratnog zločinca Daria Kordića: Sve bih ponovio, svaka sekunda bi vrijedila

Društvenim mrežama kruži skandalozan snimak na kojem haški osuđenik Dario Kordić u muškom društvu gdje odgovara na pitanje, kako je rekao, prijatelja sa sjevera Hrvatske. Na putanje "je li vrijedilo zatvora i rata?", Kordić sramotno i skandalozno odgovara:

“Rekao sam, sve bih ponovio. Sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila”, rekao je ovaj haški osuđenik.

Prisutni su mu pljeskali, a onda su zapjevali pjesmu Miroslava Škore “Vrijedilo je”.

Nije poznato kada i gdje je snimak nastao.

Kordić je suđen u Hagu na 25 godina zatvora za masakr u Ahmićima po komandnoj odgovornosti. Kada je početkom 1993. započeo rat HVO-a i Armije BiH, Kordić je kao ključni političar bh. Hrvata srednje Bosne učestvovao u nizu odluka koje su rezultirale svirepim ratnim zločinima nad Bošnjacima, od čega je najpoznatiji pokolj civila u selu Ahmićima.

Vojne snage kojima je Kordić bio politički lider su u Lašvanskoj dolini počinile niz ratnih zločina te je 1995. u Haagu optužen zbog teškog kršenja međunarodnog prava, odnosno zločina počinjenih bošnjačkim stanovništvom u gradovima, selima i zaseocima Lašvanske doline.

Franjo Tuđman isprva nije htio izručiti Kordića Haagu, što je samo jedan u nizu primjera politike zaštite optuženih za ratne zločine koju su provodili Tuđman i njegov ministar obrane Gojko Šušak, ali je u septembru 1997. ipak popustio međunarodnim pritiscimam te Kordića i još devet bosanskohercegovačkih Hrvata poslao u Haag.

Kordić se prije polijetanja aviona iz Splita okupljenim novinarima obratio pun nacionalnog ponosa:

"Skupina Hrvata iz središnje Bosne jutros dragovoljno odlazi u Haag. Čiste savjesti pred Bogom i hrvatskim narodom, dokazati svoju nedužnost u interesu cjelokupnog hrvatskog naroda i države, koja je izložena pritiscima međunarodne zajednice.

Mi smo kao građani Federacije Bosne i Hercegovine i hrvatski državljani došli u Republiku Hrvatsku i dragovoljno se predali hrvatskim vlastima, imajući povjerenja da će predsjednik Tuđman i hrvatska vlada biti jamstvo pravednoga i brzog postupka pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu. Izdržat ćemo sve ovo, kao što smo sve do sada i vratiti se uzdignute glave!"

Kordić je na kraju suđenja proglašen krivim za kršenje zakona ratovanja, teška kršenja Ženevske konvencije i zločine protiv čovječnosti. Nikad nije priznao krivicu ili izrazio kajanje zbog smrt civila za koju je odgovoran.