Ekonomija

Skoku cijena nema kraja. Poskupljenje mlijeka u bh. marketima. Proizvođači tvrde: Trgovci bez razloga dižu cijene

Novi ‘udarac na novčanike’ građana. Naime, u proteklih nekoliko sedmica u trgovinama širom naše zemlje primjetan je skok cijena mlijeka. Proizvođači mlijeka smatraju da odluka o podizanju cijena nije opravdana te smatraju da je kranje vrijeme da vlast pod hitno uvede mjere.

Ko je kriv za skok cijena mlijeka?

Ovo je u razgovoru za Raport kazao i Amir Bulut, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa SBK.

Dodao je kako otkupljivači i trgovci su krivci za skok cijena.

“Realno cijena ne bi trebala da bude viša od dvije marke. Govorim to prema cijenama koje otkupljivači daju proizvođačima. Najskuplja otkupna cijena mlijeka je do oko 75 feninga. S druge strane, oni prodaju od 2 do 3 KM. Opravdan razlog za dizanje cijena nemaju niti trgovci niti otkupljivači. Mislim da obavezno treba da reagira Vlada FBiH, ali i nadležna inspekcija”, kazao je ovo Bulut.

Međutim, kako kaže do nestašice mlijeka na području FBiH ne bi trebalo da dođe.

“Građani nemaju razloga za brigu jer mlijeka ne može da nedostaje. Ovdje se vrši pritisak da se poveća što veća cijena u trgovinama da bi se počelo uvoziti mlijeko. Realna cijena ne bi smjela da pređe od 2 do 2.10 KM u trgovinama. Ovo su nerealne cijene. Mislim da građani će ovo jedva izdržati. Trebaju se uvesti mjere pomoću koji bih proizvođači mogli normalno živjeti, a da otkupljivači i trgovci ne smiju više podizati enormno cijene”, kazao je Bulut za Raport.

Smanjen broj farmera

S druge strane, Amir Bulut dodaje kako proizvođači nemaju nikakve koristi od skoka cijena. Smatra da zbog konstantnog povećanja cijena stavki koji ulaze u proizvodnju, značajno se smanjuje broj farmera.

“Istina je da određen broj farmi se zatvara. Mada, ponavljama sigurno neće doći do nestašice”, kazao je Bulut.

Trenutna cijena jednog litra mlijeka u marketima u BiH kreće se od 2 KM pa sve do 2.70. Napomenimo, da cijena varira u zavisnosti od kvaliteta i postotka masnoće. Prema najavama, cijena u narednom periodu bi trebala iznositi i do 3 KM po litru mlijeka.

Podsjetimo, u septembru mjesecu Vlada Srbije je donijela je odluku da zabrani izvoza svježeg mlijeka te je i povećala cijene. Kako su naveli u svom pojašnjenju, zabranjen je izvoz za sve zemlje osim za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

“Srbija kao da želi da stvori paniku na tržištu. Generalno, ova njihova odluka neće utjecati na nestašicu mlijeka u BiH zato što je mliječna industrija relativno jedna od boljih razvijenih industrija u našoj zemlji. Do skoka cijena je već došlo, sumnjam da može dalje ići”, kazao je ekonomski analitičar Admir Čavalić nedavno za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare