Nicola Sturgeon podnijela ostavku, Škotska
Svijet

Škotska premijerka Nicola Sturgeon podnosi ostavku: Vrijeme je za povlačenje

Predsjednica Vlade Škotske Nicola Sturgeon u srijedu je objavila da podnosi ostavku na funkciju prve ministrice, ali i lidera Škotske nacionalne partije (SNP).

“Objavljujem svoju namjeru da se povučem s funkcije prve ministice i predsjednice moje stranke”, rekla je Sturgeon na konferenciji za novinare u Edinburgu.

Sturgeon je kazala da je zatražila od relevantnih stranačkih organa da započnu proces izbora novog lidera stranke i da će ostati na funkciji sve dok njen nasljednik ne bude izabran.

Nicola Sturgeon, koja je ujedno i premijerka Škotske s najdužim stažom, istakla je da zna da je “sada vrijeme za povlačenje”.

“Ova odluka je donesena nakon dublje i dugotrajnije procjene. To je ispravno za mene, za moju stranku i za državu”, rekla je Sturgeon.

Objašnjavajući razloge odluke, naglasila je da su poslovi kojima se bavi “privilegija” ali i “s pravom teški”.

Dodala je da se posao prve ministrice može obavljati isključivo “apsolutnim davanjem svega od sebe”.

Ona je na toj funkciji od novembra 2014. godine, nakon što je dužnost preuzela od Alexa Salmonda.

Sturgeon je prva žena premijerka Škotske i također prva žena koja je vodila bilo koju decentraliziranu upravu Ujedinjenog Kraljevstva.

Sturgeon se snažno zalagala za održavanje novog referenduma o nezavisnosti Škotske, ali joj takav proces nije dozvolila Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare