Gljive su vrlo fleksibilna namirnica. Dodati ih možete raznim supama, varivima, gulašima i umacima, staviti ih na pizze i burgere, ali i ispirjati te poslužiti kao prilog mesnim jelima.
One mogu predstavljati i bazu odličnog nadjeva za pitu poput slane pite od šampinjona i shiitake gljiva s kozjim sirom.
Recept uključuje i opis pripreme hrskavog i ukusnog tijesta koje će oduševiti i najistančanija nepca, a koje mogu napraviti i najveći amateri u kuhinji.
Sastojci za slanu pitu od gljiva:
Sastojci za tijesto:
150 g brašna
115 g maslaca
60 g kiselog vrhnja
60 ml ledene vode
2 kašike svježe iscijeđenog soka limuna
1 veliko jaje
1 kašika punomasnog mlijeka
prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
450 g šampinjona
225 g shiitake gljiva
125 ml suhog sherryja
45 g tvrdog kozjeg sira
4-5 grančica timijana
2 češnja bijelog luka
1 kašika maslaca
1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
½ luka
1 grančica ružmarina
so i biber po želji
Priprema slane pite od gljiva:
- Pomiješajte brašno s malo soli, pa u njega dodajte kocke ohlađenog maslaca. Prstima utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik na mokri pijesak.
- U posebnoj zdjeli pomiješajte ledenu vodu, kiselo vrhnje i limunov sok, pa ulijte dobivenu smjesu u brašno s maslacem. Miješajte sve zajedno dok se sastojci ne povežu.
- Prebacite dobivenu smjesu na lagano pobrašnjenu podlogu i rukama izrađujte smjesu dok ne dobijete glatko tijesto.
- Oblikujte tijesto u disk, prekrijte ga plastičnom folijom i stavite u hladnjak na jedan do dva sata, dok se ne ohladi i postane tvrdo.
- Pripremite nadjev: U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepirjajte tanko narezane šampinjone i shiitake gljive. Pirjajte oko 4 do 6 minuta dok gljive ne ispuste svoju tekućinu i ne počnu dobijati zlatno-žutu boju. Posolite i pobiberite.
- Dodajte u tavu maslac, luk narezan na tanke trakice, te grančice timijana i ružmarina. Promiješajte i pirjajte sve zajedno još tri do pet minuta.
- Dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i pirjajte još jednu minutu.
- Podlijte sve zajedno sa suhim sherryjem. Dobro postružite dno tave i kuhajte dok alkohol ne ispari. Isključite štednjak i pustite da se smjesa za pitu ohladi.
- Ohlađeno tijesto razvucite u krug promjera 30 centimetara na pobrašnjenoj podlozi. Ako je tijesto prehladno i pretvrdo za razvlačenje pustite ga par minuta na sobnoj temperaturi da omekša. Ako je tijesto previše mekano, stavite ga u hladnjak na pet do deset minuta da očvrsne.
- Izvadite iz ohlađene smjese za pitu grančice timijana i ružmarina, dodajte u nju komadiće tvrdog kozjeg sira, pa sve zajedno ravnomjerno premažite preko sredine razvučenog tijesta. Ostavite tri do četiri centimetara slobodnog prostora uz rub razvučenog tijesta.
- Preklopite ostavljeni rub tijesta preko smjese. Ne brinite – sredina pite bi trebala biti „gola“.
- Rub tijesta premažite s mješavinom jednog jajeta i jedne kašike punomasnog mlijeka.
- Tako pripremljenu pitu od gljiva stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stepeni oko 40 do 50 minuta, odnosno dok pita ne bude pečena do kraja, hrskava i zlatno-smeđe boje.
- Pustite da se pita ohladi desetak minuta prije nego što je narežete i poslužite. Dobar tek!