Životni stil

Slatko-slano savršenstvo: Recept za zapečeni slatki krompir sa sirom koji treba probati

Gratiniranje je kulinarska tehnika za pripremu slanih i slatkih jela u umaku na bazi jaja, vrhnja, sira i sličnih sastojaka u plitkoj posudi te najčešće u pećnici.

Na ovaj način možete pripremiti raznovrsne namirnice – od tjestenine sa sirom do mesnih jela poput ramsftek ili bifteka, piše Punkufer.hr.

Gratiniranje je odličan način i za pripremu zapečenog krompira. Uz klasičan krompir isprobati možete i batat te jelu podariti vrlo ukusnu kombinaciju slanih i slatkih okusa.

Za uspješno gratiniranje važno je da krompir bude narezan na tanke ploške. Iako se možete poslužiti običnim nožem, cijeli će postupak biti brži ako upotrijebite mandolinu za rezanje.

Sastojci:
500 ml milerama
3 kašike naribanog parmezana
2 velika slatka krompira
1 veliko jaje
prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
so i biber po želji
biljno ulje

Priprema:
1. Ogulite krompir i narežite ga na tanke kriške. Neka svaka kriška bude otprilike 0,5 milimetra debljine.

2. Namastite pravokutnu vatrostalnu posudu s uljem, pa u nju poslažite krompir.

3. U zdjeli istucite jaje i pomiješajte s mileramom i začinima.

4. Smjesu prelijte preko poslaganih krompira.

5. Preko svega posipajte naribani parmezan.

6. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stepeni oko 40 do 45 minuta dok krompiri ne omekšaju i termički se ne obrade do kraja.

7. Poslužite toplo uz salatu po želji. Dobar tek!