Šljivopita ili pita od šljiva je starinska poslastica koja plijeni svojom jednostavnoću i ukusom. Njena predivna boja privlači pažnju i izaziva zazubice svih ljubitelja sočne šljive.
Zdrava varijanta pite sa minimalnom količinom brašna je pred vama, probajte je, nećete se pokajati.
Potrebno je:
- 1kg šljiva
- 2 kašike prezle
- 2 kašike brašna
- 1 vanilin šećer
- 4 kašike šećera
- 3 kašike rastopljenog putera
- oraha prema želji
Šljivopita - priprema:
- Šljivama izvaditi košpice, poredati ih na tepsiju ili još bolje u vatrostalnu zdjelu premazanu puterom okrenute prema dole kako bi bolje pustile sok. Posuti vanilinim šećerom, orasima, prezlom, brašnom, šećerom i zatim preliti otopljenim puterom kako bi se bolje sjedinili sastojci. Peći u već zagrijanoj rerni nekih 30 minuta na 200 stepeni. Malo protresti da se brašno ulije u sastojke.
- Kad je šljivopita gotova, ostaviti je da se ohladi i servirati. Desert možete jesti sam ili sa sladoledom ili mascarpone sirom.