ideja za desert

Šljivopita je tradicionalno jelo, prejednostavno i superukusno! Donosimo starinski recept

Šljivopita ili pita od šljiva je starinska poslastica koja plijeni svojom jednostavnoću i ukusom. Njena predivna boja privlači pažnju

Šljivopita ili pita od šljiva je starinska poslastica koja plijeni svojom jednostavnoću i ukusom. Njena predivna boja privlači pažnju i izaziva zazubice svih ljubitelja sočne šljive.

Zdrava varijanta pite sa minimalnom količinom brašna je pred vama, probajte je, nećete se pokajati.

Potrebno je:

  • 1kg šljiva
  • 2 kašike prezle
  • 2 kašike brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 4 kašike šećera
  • 3 kašike rastopljenog putera
  • oraha prema želji

Šljivopita - priprema:

  1. Šljivama izvaditi košpice, poredati ih na tepsiju ili još bolje u vatrostalnu zdjelu premazanu puterom okrenute prema dole kako bi bolje pustile sok. Posuti vanilinim šećerom, orasima, prezlom, brašnom, šećerom i zatim preliti otopljenim puterom kako bi se bolje sjedinili sastojci. Peći u već zagrijanoj rerni nekih 30 minuta na 200 stepeni. Malo protresti da se brašno ulije u sastojke.
  2. Kad je šljivopita gotova, ostaviti je da se ohladi i servirati. Desert možete jesti sam ili sa sladoledom ili mascarpone sirom.