Slučaj “Aljoša”: Šta gubi SDA, a šta dobiva Čampara

4067

Ostavka Aljoše Čampare na poziciju u Predsjedništvu SDA, iako je bila očekivana, duboko je uzdrmala stranku.

Osim onih koji na neki način podržavaju Čamparin potez, niko iz SDA nije reagirao niti se stranka zvanično oglasila o ostavci vrlo moćnog i utjecajnog člana.

Iako Čampara nije istupio iz stranke, to će se, izjesno je desiti, a dva su načina – isključenje ili samostalno ispisivanje iz članstva.

Sudeći prema svemu onome što je Čampara do sada radio, vjerovatnije je da će čekati da se stranka riješi njega, a ne on nje.

Upravo je na tome radio već mjesecima unazad.

Čampara je testirao i razvlačio živce vrhe stranke – ukazivanjem na katastrofalnu kadrovsku politiku Bakira Izetbegovića i uskog kruga poltrona oko njega, kritikom političkih promašaja i na kraju: insistirao na raspaljavanjeu afere “Asim”.

Svim tim Čampara je faktički provocirao stranku da nešto učini ili da ga isključi, a istovremeno je preko leđa SDA gradio svoju popularnost u javnosti.

Takvim stavovima Čampara se uspio nametnuti kao pozitivac u odnosu na mračnu SDA. Mnogi će reći da je bilo još onih koji su izalazili iz SDA pa “propali”.

No, Čampara se u nekoliko stvari razlikuje.

Od svih koji su izlazili iz SDA i razilazili se sa Bakirom Izetbegovićem u posljednjih nekoliko godina, Čampara je bio najdublje uvučen u habitus funkcioniranja stranke, mračne tajne i sve procese koji su se vodili.

Čampara je bio savjetnik Bakiru Izetbegoviću kao članu Predsjedništva, dugogodišnji član Predsjedništva SDA, čovjek koji je iz sjene upravljao kadrovskom politikom.

Kao takav je razradio svoju mređu unutar SDA. Od logističara do politički dobro pozicioniranih koji su spremni podržati ga u svemu što radi.

Šta će Čampara dobiti izlaskom iz SDA?

Ukoliko zaista izađe iz stranke, Čampara ima priliku da na krilima svoje trenutne popularnosti postavi temelje za svoju političku budućnost. Ono što je mudro jeste da Čampara vrlo dobro zna svoje domete, pa vjerovatno neće praviti grešku kakvu je npr. napravio Senad Šepić koji se nakon što je izašao iz SDA kandidirao za člana Predsjedništva BiH i stao na crtu Izetbegoviću.

Čampara bi u slučaju izlaska vjerovatno napravio nezavisnu listu na Kantona Sarajevo i Federaciju BiH i tako se pozicionirati.

Šta bi SDA izgubila?

Kratkoročno – ministra unutrašnjih poslova FBiH, zastupnika u Skupštini KS i delegata u Domu naroda FBiH.

Dugoročno – perspektivnog vojnika stranke i operativca koji je spreman sve uraditi za stranku. Pored toga, vrlo vjerovatno još članova koje bi Čampara mogao povući za sobom.