Zdravlje

Smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara: Ovih sedam namirnica čisti krv

Kroz arterije cirkuliše krv koja je bogata kiseonikom sve do srca i ostalih tkiva u tijelu. Ako su one zapušene, nastaje veliki rizik od pojave moždanog ili srčanog udara, kao i od ostalih kardiovaskularnih oboljenja.

Redovna fizička aktivnost i izbalansirana ishrana mogu efikasno smanjiti masnoću koja se taloži. Pojedine namirnice, zbog svog sastava, mogu efikasno smanjiti količinu naslaga na arterijama koje se talože vremenom.

Lubenica
Sada je sezona lubenica, a ovo voće je mnogima omiljeno ljetnje osvježenje. Sjajan je izvor prirodne aminokiseline L-citrulin. Ona djeluje na organizam tako što podstiče biohemijske procese kojima se arterije opuštaju, a upalni procesi umanjuju. Ona može sniziti i krvni pritisak.

Kurkuma
Upalni procesi su ključni uzrok arteroskleroze, odnosno promena zbog koji postaju tvrđi zidovi arterija. Kurkumin, glavni sastojak kurkume, blagotvorno utiče na arterije. Ova magična biljka sadrži i vitamin B6, zahvaljujući kom se održava zdrav nivo homocisteina i može se spriječiti dalje taloženje naslaga na zidovima krvnih sudova.

Špinat
Povrće obiluje vlaknima, mineralima i vitaminima, a tamnozeleno lisnato povrće odličan je izbor za snižavanje krvnog pritiska i taloženja masnoća na zidovima arterija. Špinat sadrži kalijum, folnu kiselinu i vlakna i kao takav može smanjiti rizik od nastanka arteroskleroze. Možete ga koristiti u salatama, smuti sokovima i kao dodatak brojnim jelima poput riže ili čorbe.

Integralne žitarice
Vlakna koja se nalaze u integralnim žitaricama vezuju višak lošeg holesterola i uklanjaju ga iz tijela. One sadrže i magnezijum koji opušta i širi sidove krvnih sudova. Pomaže i u održavanju normalnog krvnog pritiska.

Orašasti plodovi
Potrudite se da zamijenite grickalice i slatkiše opašastim plodovima poput badema, lješnika, praha i sl. Orašasti plodovi bogati su vlaknima, proteinima, vitaminom E i nezasićenim masnim kiselinama. Badem obiluje i magnezijumom.

Maslinovo ulje
Ova vrsta ulja spada u najbolje izbore masti u ishrani. Bogato antioksidansima i nezasićenim masnim kiselinama, obara loš i diže dobar holesterol. Preporučljivo je da koristite djevičansko, hladno cijeđeno ulje.

Riba
Sardine, losos, haringa, tunjevina, skuša predstavljaju masne ribe koje bi trebalo da jedete oko dva puta nedjeljno. Omega-3 zasićene masne kiseline koje sadrži ova hrana, podiži nivo dobrog holesterola, smanjuju trigliceride i mogu smanjiti upalne procese.