Svijet

Snimak rasplamsao teorije o zdravlju Vladimira Putina: Sumnja se na dvije opake bolesti

U vrijeme dok su granate padale na Ukrajinu, ruski predsjednik Vladimir Putin slavio je Uskrs u Sabornom hramu Krista Spasitelja u Moskvi.

Liturgiju koja je počela nekoliko minuta prije ponoći služio je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Njegov klonuli izgled ponovo je potaknuo glasine o narušenom zdravlju jer je viđen kako grize usne, rastrojeno se vrpolji i izgleda nesigurno na bogoslužju dok je držao svijeću blizu oltara na ponoćnoj misi, prenosi “The Sun”.

Drži se za stol

Prije nekoliko dana Putin (69) je viđen kako se drži za stol i lupka nogom u videu za koji promatrači Kremlja tvrde da pokazuje drastičan pad njegovog fizičkog stanja.

U hramu je djelovao manje napuhano nego posljednjih sedmica. Kratki TV snimci pokazale su malo očitih znakova treperenja koja se često povezuje s Parkinsonovom bolešću, prenosi Net.hr.

Gledatelji su primijetili kako se ruski predsjednik nemirno pomjera, plazi jezik i grize usne. U jednom trenutku viđen je kako se polako krsti, čini se da jako pazi da kontrolira pokret.

Nije ništa govorio osim kada izrekao “Uistinu je uskrsnuo”, prenosi Reuters.

Javno pojavljivanje uslijedilo je nekoliko dana nakon što je Putin prikazan na ruskoj televiziji kako zapovijeda načelniku odbrane Sergeju Šojguu o opsadi Mariupolja.

Promatrači su rekli da je Putin izgledao “slabo i jedva se mogao držati uspravno” u svojoj stolici.

Djelovao je rastreseno dok je Šojguu govorio da blokira čeličanu Azovstal, gdje je smješteno više od 1.000 ukrajinskih boraca i civila, “kako muha ne bi mogla ući”.

Stručnjaci su rekli da snimak “nije portret zdravog Putina”. Putin se na snimku vidi kako se pojavljuje s napuhanim licem dok se duboko pognuo u svoju stolicu.

Čini se da mu noga neprestano lupa, a ruka hvata rub stola čvrsto ga držeći tokom cijelog sastanka od 12 minuta.

Čini se sve slabijim

Putinovo zdravlje je dugo bio izvor glasina i nagađanja, a zapadne obavještajne službe vjeruju da Putin nije zdrav čovjek. Predstavnici Kremlja to su, naravno, poricali.

“To je zapanjujuće oslabljen Putin u usporedbi s čovjekom kojeg smo promatrali čak i prije nekoliko godina.

Sposoban predsjednik ne bi se trebao držati poduprt s rukom ispruženom za polugu i ne bi se brinuo o tome da obje noge drži na tlu”, rekao je profesor Erik Bucy, stručnjak za govor tijela sa Sveučilišta Texas Tech.

Iskoristio je primjer kada se Richard Nixon pojavio tokom predsjedničke debate 1960. protiv JFK-a. Predsjednik je djelovao slabo i morao se pripremati dok se oporavlja od ozljede koljena i iscrpljenosti.

“Ovo nije portret zdravog Putina, već portret čovjeka koji se čini sve slabijim i jedva se može uspravno držati za malim konferencijskim stolom”, dodao je Bucy.

“Putinove noge također izgledaju prilično mršave, kao da možda pati od težine ili gubitka mišića zbog nenajavljene bolesti. Napuhnutost u licu pojačava nezdrav izgled, posebno u usporedbi s fotografijama i videom od prije nekoliko godina”, rekao je on.

Šojguov pogled

Dodao je kako se čini da Putin također izbjegava Šojgunov pogled.

“Izgleda kao čovjek koji izbjegava, plaši se, nema samopouzdanja i koji mu je neugodno”, dodao je Bucy.

Profesor Patrick Stewart, sa Sveučilišta Arkansas, također je primijetio da je Putin djelovao pod velikim stresom. Također se usmjerio na svoja tapkanja stopala, sugerirajući da se Putin pokušavao držati pod kontrolom, s tim da su se pokreti nogu vjerojatno činili nevoljnima.

“Ruke koje se drže ispod stola su u gotovo prosjačkom položaju, dok je držanje stola drugačije od onoga što sam ranije vidio.

Nije prvi put da se postavljaju pitanja o zdravlju ruskog predsjednika. Stručnjaci su istaknuli da Putin u nedavnim javnim istupima izgleda “napuhano” i “oslabljeno”, a čak je bio i kod liječnika specijaliziranog za rak štitnjače.

U izvještaju istražnog Projekt media, koji je blokiran u Rusiji, stoji da je hirurg Jevgenij Selivanov, specijaliziran za rak štitnjače, iz moskovske Centralne kliničke bolnice, letio do ruskog čelnika najmanje 35 puta u crnomorsko ljetovalište Soči.

Projekt media nastavlja identificirati ljekare koji redovito putuju s Putinom na putovanja, posebno u Soči. Uz Selivanova ruskog čelnika prati i neurohirurg dr. Alexey Shcheglov.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare