dodikov kadar

SNSD blokira rad Komisije za saradnju s NATO-om 

Sjednica ne može biti zakazana dok saglasnost ne da i Aleksandar Goganović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Komisije i zamjenik ministra odbrane BiH

Predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om Josip Brkić, koji je i zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, te Salko Beba, zamjenik predsjedavajućeg Komisije i šef Kabineta ministra odbrane BiH, dali su krajem marta saglasnost da se Program reformi za 2023. godinu usvoji na elektronskoj sjednici Komisije i da se uputi u dalju proceduru na usvajanje Vijeću ministara BiH, saznaje Raport. 

Međutim, sjednica ne može biti zakazana dok saglasnost ne da i Aleksandar Goganović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Komisije i zamjenik ministra odbrane BiH.

Odbija dati saglasnost

Međutim, Goganović se već petnaestak dana ne izjašnjava o ovom prijedlogu iako mu je, prema saznanjima Raporta, taj prijedlog dostavljen na očitovanje. 

Iako sad odbija dati suglasnost za razmatranje, odnosno usvajanje Programa reformi na Komisiji čime blokira njegovo usvajanje na Vijeću ministara BiH i slanje u NATO, Goganović je krajem marta s Brkićem i Bebom bio na sastanku s članovima Odbora zamjenika stalnih predstavnika NATO-a u Briselu.

Tada su razmijenjene informacije o provedbi aktivnosti u vezi sa Programom reformi 2023. i potvrđeno je da se očekuje da će Komisija uskoro usvojiti taj program i da će se krenuti rene s pripremom Programa reformi za 2024. godinu. 

No, Goganović je  po povratku iz Brisela “promijenio priču” , jer mu je saglasnost za sazivanje sjednice Komisije i usvajanja Programa reformi tražena dva dana nakon posjete Briselu. 

Nije ovo prvi put da Goganović blokira rad Komisije koja je u sadašnjem sazivu od 19 članova formirana u oktobru prošle godine. Tada je i donesena odluka da se otpočne s izradom Programa reformi 2023. 

Faksimil dijela izvještaja Komisije za saradnju s  NATO-om

Prijedlog dokumenta je bio završen do 10. novembra. Sjednica na kojoj je trebao biti usvojen taj  dokument bila je zakazana za 12. decembar 2023. godine. 

Tek sad „isplivavaju“ informacije da je dan prije održavanja sjednice, zamjenik predsjedavajućeg Aleksandar Goganović (MO BiH) javio da "sljed neslaganja unutar Ministarstva odbrane oko njegovog statusa u Timu za implementaciju Programa reformi, neće učestvovati u radu Komisije".

Sjednica ne može biti održana

Zbog nepostojanja potrebnog kvoruma, odnosno, prisustva predstavnika iz reda srpskog naroda koji se nisu pojavili na planiranoj sjednici, sjednica nije mogla biti održana. 

Sada Goganović nastavlja s blokadama čime onemogućava usvajanje Programa reformi za prošlu godinu, što je bitan uvjet za dalji put BiH ka NATO savezu. 

Očigledno je da uprkos tome što je SDA 2019. godine ispunila želju SNSD-u i premeinovala tadašnju Komisiju za NATO integracije BiH u sadašnju Komisiju za saradnju s NATO-om, kadrovi Milorada Dodika opstruiraju sada i saradnju s NATO-om, kao i sve druge procese od značaja za državu BiH.

No,treba ponovo podsjetiti, bez obzira na naziv Komisije, šta kaže Zakon o odbrani BiH.

"Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a", navedeno je u Članu 84. Zakona o odbrani BiH.