Ukusna torta s finom, sočnom kremom zasigurno će biti hit svakog slavljeničkog (ali i 'običnog') stola. Ova torta jednako je lijepa za oko, kao što je ukusna za nepce.
Iako je napravljena vrlo jednostavno i brzo (priprema i pečenje traju zajedno malo više od 30 minuta), okus je osvježavajuće božanstven.
Sastojci
- 2 jaja
- Vanilin šećer
- 100 g šećera
- 50 ml ulja
- 50 g maslaca
- 340 g brašna
- Prašak za pecivo
Krema
- 200 g breskvi iz kompota
- 400 ml mlijeka
- Vanilin šećer
- 1 žumance
- 3 kašike šećera
- 4 kašike gustina
- 200 ml vrhnja za šlag
- Listići badema
Priprema
U veliku zdjelu staviti jaja, vanilin šećer, šećer i ulje te dobro promiješati pjenjačom. Dodati maslac te umiješati. Zatim dodati brašno i prašak za pecivo te rukama zamijesiti tijesto.
Od tijesta odvojiti dio te napravi kuglu veličine šake, omotati taj dio tijesta prozirnom folijom pa staviti na 20 minuta u zamrzivač.
Namašćeni okrugli kalup (promjera cca 24 cm) obložiti preostalim tijestom po dnu i malo po rubu.
Narezati breskve na kockice. U lonac uliti mlijeko, dodati vanilin šećer, žumance i 3 kašike šećera. Zatim dodati 4 kašike kukuruznog škroba te sve promiješti pjenjačom da dobijete finu kremu.
Uliti vrhnje za šlag te sve dobro promiješati pjenjačom. Dodati usitnjene breskve i dobro ih umiješati.
Prebaciti kremu na tijesto u kalupu pa zagladi. Po kremi naribati tijesto iz zamrzivača. Po tome posuti listiće badema. Peći u pećnici zagrijanoj na 180-200 stepeni oko 25 minuta. Izvaditi tortu iz pećnice i kalupa te pospi šećerom u prahu.