imamo recept

Sočna zimska torta koja je zapalila internet. Priprema se za pola sata, a ukus je savršen

Ukusna torta s finom, sočnom kremom zasigurno će biti hit svakog slavljeničkog (ali i 'običnog') stola. Ova torta jednako je lijepa za oko, kao što je ukusna za nepce.

Iako je napravljena vrlo jednostavno i brzo (priprema i pečenje traju zajedno malo više od 30 minuta), okus je osvježavajuće božanstven.

Sastojci

  • 2 jaja
  • Vanilin šećer
  • 100 g šećera
  • 50 ml ulja
  • 50 g maslaca
  • 340 g brašna
  • Prašak za pecivo

Krema

  • 200 g breskvi iz kompota
  • 400 ml mlijeka
  • Vanilin šećer
  • 1 žumance
  • 3 kašike šećera
  • 4 kašike gustina
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • Listići badema

Priprema

U veliku zdjelu staviti jaja, vanilin šećer, šećer i ulje te dobro promiješati pjenjačom. Dodati maslac te umiješati. Zatim dodati brašno i prašak za pecivo te rukama zamijesiti tijesto.

Od tijesta odvojiti dio te napravi kuglu veličine šake, omotati taj dio tijesta prozirnom folijom pa staviti na 20 minuta u zamrzivač.

Namašćeni okrugli kalup (promjera cca 24 cm) obložiti preostalim tijestom po dnu i malo po rubu.

Narezati breskve na kockice. U lonac uliti mlijeko, dodati vanilin šećer, žumance i 3 kašike šećera. Zatim dodati 4 kašike kukuruznog škroba te sve promiješti pjenjačom da dobijete finu kremu.

Uliti vrhnje za šlag te sve dobro promiješati pjenjačom. Dodati usitnjene breskve i dobro ih umiješati.

Prebaciti kremu na tijesto u kalupu pa zagladi. Po kremi naribati tijesto iz zamrzivača. Po tome posuti listiće badema. Peći u pećnici zagrijanoj na 180-200 stepeni oko 25 minuta. Izvaditi tortu iz pećnice i kalupa te pospi šećerom u prahu.