Prirodni eliksir

Sok od cvekle može biti čudesan za vaše zdravlje. Pripremite ga kod kuće

Cvekla je prepoznatljiva po svojem ljubičastom korijenu i omiljeno je povrće u svačijem vrtu
Sok od cvekle

Cvekla (lat. Beta vulgaris) je iznimno ljekovito povrće i vrlo bogata nutritivna namirnica zbog čega se često za liječenje određenih zdravstvenih stanja upravo i preporučuje sok od cvekle kao lijek. Istraživači su otkrili poveznicu između ispijanja soka od cvekle i smanjenja upale i krvnog pritiska te poboljšane atletske izvedbe zahvaljujući visokom sadržaju anorganskih nitrata u cvekli koji poboljšavaju protok krvi i promiču zdravlje srca. Uz sve to, sok od cvekle kao lijek stimulira imunološki sistem i smanjuje oksidativni stres.

Cvekla je prepoznatljiva po svojem ljubičastom korijenu i omiljeno je povrće u svačijem vrtu. Postoje brojne vrste cvekle koje se razlikuju po boji – od bijele, preko žute i ružičaste, do tamnoljubičaste. Osim korijena, njeno lišće je također zdravo i hranjivo. Vrlo je ukusna sirova ili pečena, ali u kuhinji najčešće koristimo ovo povrće kuhano ili ukiseljeno. Zemljanog je i blago gorkog okusa koji se može poboljšati limunovim sokom i začinima.

Cvekla sadrži obilje esencijalnih vitamina, minerala, antioksidansa i jedinstvene bioaktivne spojeve zvane betalaini, koji su odgovorni za njezinu duboku crvenu boju. Ovi pigmenti imaju važna antioksidativna, protuupalna i protuotrovna svojstva.

Sok i korijen cvekle izvrstan su izvor vlakana, folata i folne kiseline (vitamin B9), vitamina B6, magnezija, kalija, kalcija, fosfora, cinka, mangana, bakra, željeza i vitamina C. Folati su esecijalni vitamini koji su važni za sintezu DNK i zdravlje ćelija, dok kalij, magnezij i elektroliti pomažu živcima, imunitetu i mišićima da pravilno funkcioniraju. Kalcij i fosfor u cikli ključni su za zube, rast i snagu kostiju. Vitamin B6 podržava metabolizam i proizvodnju crvenih krvnih stanica, a željezo omogućuje prijenos kisika crvenim krvnim ćelijama.

Redovnom konzumacijom soka od cvekle svoje tijelo obogaćujemo važnim nutrijentima, esencijalnim vitamina i mineralima. S obzirom na to da je sok bogat antioksidansima, štiti naše tjelesne ćelije od oštećenja i smanjuje oksidativni stres koje je istraživanje povezalo s razvojem raka, upalnih stanja i bolesti srca.

Poboljšanje krvnog pritiska

Sve veći broj istraživanja pokazuje da cvekla pomaže u snižavanju krvnog pritiska zbog velike količine sadržaja nitrata koje tijelo pretvara u dušikov oksid. Ovaj spoj širi krvne žile, poboljšava protok krvi i snižava krvni pritisak. Manje istraživanje iz 2014. pokazalo je da ispijanje 250 ml soka od cvekle svaki dan tokom četiri sedmice snižava krvni pritisak kod osoba s hipertenzijom.

Održavanje zdrave težine

Sok od cvekle ima vrlo malo kalorija i gotovo da nema masti. Ako ste na dijeti, jutarnji sok ili smoothie od cvekle je odlična opcija jer će tijelu dati hranjive tvari i povećati energiju na početku dana.

Smanjenje upale

Sok od cvekle sadrži protuupalne spojeve koji se nazivaju betalaini. Prema pregledu studija iz 2015., betalaini inhibiraju specifične signalne putove koji igraju ulogu u upalnim bolestima, dok je studija iz 2014. pokazala da betalain pod nazivom fenetilamin-betaksantin smanjuje aktivnost upalnog enzima za 32 %.

Poboljšana snaga mišića kod ljudi sa zatajenjem srca

Rezultati studije iz 2015. ukazuju na daljnje dobrobiti nitrata u soku od cvekle. Studija je pokazala da su osobe sa zatajenjem srca doživjele povećanje mišićne snage za 13 % dva sata nakon što su popile sok od cvekle.

Sprečavanje anemije

Ljudi koji imaju nizak nivo željeza mogu dobiti anemiju koja može uzrokovati razne simptome poput glavobolje, vrtoglavice i umora. Kod anemičnih osoba vrlo često se savjetuje sok od cvekle za željezo jer je ovo povrće jedna od najboljih namirnica bogata željezom, bitnim sastojkom crvenih krvnih zrnaca.

Sprečavanje raka

Betalaini su antioksidansi topivi u vodi koji, kao što smo već spomenuli, svojim protuupalnim djelovanjem smanjuju upale u tijelu. Prema studiji iz 2016. betalaini imaju kemopreventivne sposobnosti protiv nekih staničnih linija raka jer se smatraju hvatačima slobodnih radikala koji pomažu pronaći i uništiti nestabilne ćelije u tijelu.

Zaštita jetre

Sok od cvekle sadrži antioksidanse, vitamin A, vitamin B6 i željezo. Ovi spojevi pomažu u zaštiti jetre od upale, usporene funkcije i oksidativnog stresa, dok istodobno povećavaju njezinu sposobnost uklanjanja toksina iz tijela.

Poboljšanje sportske izvedbe

Određeni spojevi u soku od cvekle, poput nitrata i betalaina, mogu poboljšati sportsku izvedbu. Prema sistemskom pregledu iz 2017., nitrati mogu povećati sportsku učinkovitost osobe povećanjem protoka krvi i kisika u mišićima.

Studija iz 2018. proučavala je učinke betalaina na 28 treniranih muških biciklista. U poređenju s placebo grupom, grupa koja je uzimala sedmicu koncentrat cvekle imala je veću učinkovitost vježbanja i povećan protok krvi.

Usporava napredovanje demencije

Prema studiji iz 2011. nitrati mogu pomoći u povećanju protoka krvi u mozgu kod starijih ljudi i usporavanju kognitivnog pada kod demencije. Nakon što su sudionici konzumirali dijetu s visokim udjelom nitrata koja je uključivala sok od cvekle, magnetska rezonanca mozga pokazala je povećan protok krvi u frontalnim režnjevima koji su povezani s kognitivnim razmišljanjem i ponašanjem.

Recept

Svježi sok od cvekle se može vrlo brzo napraviti kod kuće koristeći sokovnik ili blender. Ako ne volite zemljani okus soka od cvekle, pokušajte dodati kriške jabuke, listove svježe metvice, korijen đumbira, kim, citrusno voće, krastavac ili mrkvu, kako biste ublažili okus.

Priprema

Odrežite vrhove cvekle prije nego što je temeljito operete. Ostavite koru za dodatne hranjive tvari.
Nasjeckajte korijen na krupnije komadiće. Stavite jedan po jedan komad u sokovnik. Ako koristite blender, dodajte malo vode da cvekla omekša. Miješajte dok ne dobijete glatku masu. Procijedite sok pomoću gaze ili finog cjedila kako biste uklonili veće komadiće.

Sok od cvekle ulijte u čašu i odmah popijte. Ostatak čuvajte u frižideru i konzumirajte tokom dana.

Koliko piti?

Trenutno ne postoje službene preporuke za tačno doziranje soka od cvekle. Jedna ili dvije čaše svježeg soka dnevno je sigurna doza. Ako se pitate kada piti sok od cvekle, kao i svaki sok koji konzumirate iz zdravstvenih razloga, preporučuje se da ga pijete ujutro na prazan želudac, 30 minuta prije doručka. Na taj će se način sok brzo apsorbirati u tjelesni sistem. Izbjegavajte uzimanje soka od cvekle nakon večere.

Sok od cvekle i mrkve kao lijek

Sok od mrkve i cvekle je zdrav, nutritivno bogat napitak pun antioksidansa koji će vas osvježiti i pomladiti. Bogat je beta karotenom koji pomaže u poboljšanju vida i kože. Svakodnevno konzumiranje soka od mrkve i cvekle snižava šećer u krvi i tokom vremena pomaže u poboljšanju tjelesne izdržljivosti i performansi.

Vlakna prisutna u soku od mrkve i cvekle poboljšavaju probavu i pomažu u uklanjanju toksina iz tijela. Kalij prisutan u mrkvi i cikli podržava rad srca i pomaže u regulaciji krvnog pritiska, dok antioksidansi u soku pomažu smanjiti upalu i pridonose zdravlju kardiovaskularnog sistema. Njihovo protuupalno i antikancerogeno djelovanje potiče imunološki odgovor i štiti tijelo od oštećenja ćelija.

Kupovni sok od cvekle možete nabaviti u većini supermarketa, drogerija i internetskih trgovina zdrave hrane. Domaći sok od cikle možete kupiti i kod lokalnih uzgajivača organskog voća i povrća.

Nuspojave

U većini slučajeva ljudi mogu sigurno piti sok od cvekle, bez ikakvih negativnih nuspojava. Redovno pijenje soka od cvekle može utjecati na ružičastu boju urina i stolice zbog prirodnih pigmenata. To stanje je privremeno i nije razlog za brigu.

Međutim, osobe koje imaju bubrežne kamence i bolesti nakupljanja metala trebale bi izbjegavati sok. Budući da je sok ključni izvor raznih minerala poput željeza, magnezija, bakra i fosfora, prevelik unos ovih minerala može dovesti do oštećenja jetre i gušterače. Cvekla sadrži visok nivo oksalata koji mogu pogoršati giht koji se javlja zbog nakupljanja mokraćne kiseline.

Osobe s niskim krvnim pritiskom trebale bi izbjegavati redovno pijenje soka od cvekle jer nitriti u soku prirodno snižavaju pritisak.