U toplim i vrućim danima najbolje je piti vodu, slijede je rashlađeni biljni čajevi i napici od prirodnih sokova i sirupa. Jednostavno možete sami napraviti sirup od mente koji se pije razrijeđen i rashlađen, a takav će efekt gotovo trenutno ostaviti i na vaš organizam.
Omjeri za sirup od mente isti su kao i kod pripreme sirupa od zove, bagrema, matičnjaka ili cvijeta kadulje.
Na 10 grančica mente stavite litru vode i kilogram šećera, pola limuna i oko 10 grama limunske kiseline (dvije kašikice).
Ovisno o željenoj količini sirupa ili s koliko mente raspolažete, dalje su dakle omjeri 20 grančica – 2 litre vode, 2 kilograma šećera...
Jednostavno možete sami napraviti sirup od mente koji se pije razrijeđen i rashlađen.
Postupak za sirup od mente:
1. Potopite grančice mente u vodu s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom.
2. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
3. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
4. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene flaše. Manje količine najbolje je čuvatiu frižideru, a veće svakako na hladnom i tamnom mjestu.