PROBLEMI ZA UEFA

Šokantna presuda u korist Superlige: Odluka koja bi mogla uništiti evropski nogomet

Europski sud donio je odluku u korist Superlige

Evropski sud donio je odluku u korist Superlige! Na čitanju konačne presude rečeno je da krovnim nogometnim organizacijama FIFA-i i UEFA-i postoji "zloupotreba dominantne moći".

FIFA i UEFA su nezakonito postupile blokirajući stvaranje Europske Super lige (ESL), presudio je najviši sud Evropske unije.

Međutim, dodaje se da njegova odluka ne znači da takmičenje kao što je Super liga mora nužno biti odobreno.

A22 Sports Management, evropska komercijalna kompanija za razvoj sporta koja stoji iza ovog projekta, osporila je pravo FIFA-e i UEFA-e da blokiraju formiranje ESL-a i nametnu sankcije konkurentskim klubovima na sudovima.

Firma je tvrdila da nogometna međunarodna i europska upravljačka tijela imaju nepravedan monopol i dominaciju na tržištu nad vođenjem klupskih takmičenja.

Evropski sud pravde u Luksemburgu, koji je zapravo vrhovni sud EU, donio je danas pismenu presudu.

Presudio je da su pravila FIFA-e i UEFA-e o prethodnom odobravanju međuklupskih takmičenja u suprotnosti sa zakonima EU o konkurenciji.

Obavezujuća presuda će biti vraćena privrednom sudu u Madridu, koji sudi u pravnim korporativnim sporovima, gdje je španski sudija presudio da timovi ne bi trebali biti kažnjeni zbog svog učešća u ESL-u.