Vijesti

Šokantni detalji imenovanja direktora RAK-a: Ustuknuo sam pred ucjenama kada su startovana djeca. Nisam izdržao

Izbor Draška Milinovića za direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), izazvao je brojne reakcije, letjele su ostavke, a sad je podnesena i jedna šokantna krivična prijava, saznaje Raport.

Naime, Raport je prvi objavio da je Vijeće RAK-a izabralo Milinovića za direktora, što još mora potvrditi Vijeće ministara BiH.

Vanjski utjecaji

Njegovo imenovanje je sporno zbog njegovih četničkih stavova, ali i apsurdnosti da je upravo RAK izricao ogromne kazne RTRS-u dok je Milinović bio direktore te televizije. Za to vrijeme se negirao genocid i omalovažavale njegove žrtve skoro svaki dan.

Zbog ovog izbora već je jedan član Vijeća RAK-a podnio ostavku - Plamenko Čustović.

"Zato mi je očigledno da su članovi Vijeća koji su glasali za izbor gospodina Milinovića postupili po nekom vanjskom utjecaju, a ne po vlastitom uvjerenju. Drugačije objašnjenje ne postoji!", rekao je tad Čustović u izjavi za Raport.

O kakvim vanjskim pritiscima je Čustović govorio raspetljava se ovih dana.

Naime, Raport je u posjedu pisma koje je Vijeću ministara BiH preko punomoćnika uputio Predrag Kovač, trenutnu direktor RAK-a, kojem ističe mandat.

U njemu on obaviještava Vijeće ministara da je još 7. maja Vijeću RAK-a skrenuo pažnju na neregularnosti prilikom imenovanja Draška Milinovića.

Pismo koje je uputio Kovač

"Kao i na sumnju da postoji osnov sumnje da je bar jedan član Vijeća agencije bio pod prijetnjama da glasa za imenovanje gospodina Milinovića, te da bi bili uputno da se Odluka o imenovanju generalnog direktora povule iz procedure potvrđivanja od strane Vijeća ministara, prije nego li bude podnesena krivična prijava Tužilaštvu BiH", navedeneno je u pismu.

S obzirom na to da Vijeće agencije nije reagiralo, nastavlja Kovač, on je prije dva dana, 18. maja, podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH.

On apelira na Vijeće ministara BiH da zbog toga ne potvrdi izbor Milinovića.

"Iskreno se nadam da ćete prilikom donošenja odluke o potvrđivanju imenovanja za generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije uzeti u obzir pomenute "nepravilnosti" počinjene u proceduri donošenja odluke o imenovanju generalnog direktora RAK-a, od strane Vijeća agencije i da nećete dozvoliti da ovo, u najblažem, sumnjivo imenovanje dovede u pitanje kredibilitet Vijeća ministara BiH", piše u pismu.

No, zanimljiva je krivična prijava koju je Kovač dostavio Tužilaštvu BiH.

Krivična prijava dostavljena Tužilaštvu BIH

U njoj on ponavlja sve sumnje i neregularnosti, i navodi kako je član Vijeća RAK-a Miloš Šolaja glasao za Milinovića pod prijetnjama.

Nema obraza u oči da pogleda

Kako ističe, Šolaja je dobivao prijeteće poruke u kojima se spominjala njegova porodica, prije svega djeca. Pod tim pritiskom, Šolaja je navodno glasao za imenovanje.

Kovač, u prilog krivičnoj prijavi dostavlja i screenshot poruke koju je dobio.

U njoj mu Šolaja govori:

"Stid me je zbog ovog, ma koliko racionalni bili razlozi za ovakvu odluku. Ustuknuo sam pred ucjenama kada su startovana djeca. Nisam izdržao. Nemam obraza u oči da pogledam neću dolaziti u Sarajevo, nemam snage da se sretnemo".

Poruka Miloša Šolaje