U lancu proizvodnje, prodaje i kupovine na svjetskom nivou se baci blizu 30 posto jestive hrane, od toga gotovo polovina u domaćinstvima.
Utoliko je važnije da djeca i mladi prepoznaju vrijednost namirnica i upoznaju kreativnu kuhinju. Bečki stručnjaci su predstavili mjere protiv rasipanja hrane u sklopu radionica "Izbjegavanje bacanja hrane u školama" organizacije za ekološko savjetovanje "Die umweltberatung".
Pravilnim ophođenjem sa namirnicama na godišnjem nivou u Austriji bi se moglo izbjeći više od milion tona bačene hrane. Bacanje namirnica je etički i ekološki upitno.
-Ekološki najteže padaju bačene namirnice životinjskog porijekla, jer je njihova proizvodnja povezana sa visokim emisijama stakleničkih plinova - objašnjava bečka savjetnica za okoliš Gabriele Homolka, saopćeno je iz Eurocomm-PR-a Sarajevo, prenosi Fena.
U okviru radionica stručnjaci su prenijeli svoje znanje o pravilnom ophođenju s namirnicama na učesnika iz cijele Austrije. U velikim kuhinjama i školskim kantinama Austrije svake godine se proizvede 61.000 tona otpada od hrane.
To je bio dovoljan razlog da se okupe svi akteri, učenici, nastavnici, roditelji te pegadozi i direktori škola, kako bi zajedno istražili potencijal za poboljšanje.
Rješenja kao što su promjenjive veličine porcija, pojedinačna jela umjesto fiksnih menija, poboljšane narudžbe i povećana komunikacija među akterima donose brz uspjeh, navodi se u saopćenju.