nova studija

Šokantno otkriće: Samo jedna vrećica čaja u ljudsko tijelo otpušta milijarde čestica mikroplastike

Nova studija Autonomnog univerziteta u Barceloni (UAB) naglašava alarmantno oslobađanje mikro i nanoplastike (MNPL) iz vrećica čaja. Riječ je o otkriću koje dodatno naglašava zabrinutost o zdravstvenim implikacijama svakodnevne izloženosti mikroplastici.

Koristeći napredne laserske tehnike, španski naučnici su analizirali komercijalno dostupne vrećice čaja, otkrivši da polipropilenske vrećice otpuštaju 1,2 milijarde čestica po mililitru, s česticama promjera u prosjeku 136,7 nanometara. Vrećice od celuloze ispuštaju 135 milion čestica po mililitru, promjera oko 244 nanometra, dok vrećice od najlona-6 oslobađaju 8,18 miliona čestica po mililitru, u prosjeku promjera od 138,4 nanometra.

Uspjeli smo inovativno okarakterizirati te zagađivače skupom vrhunskih tehnika, što je vrlo važan alat za unaprjeđenje istraživanja o njihovim mogućim utjecajima na ljudsko zdravlje, objasnila je Alba García-Rodríguez, mikrobiolog iz UAB-a.

Naučnici su ispitali interakciju tih čestica s ljudskim crijevnim stanicama, otkrivši da su se neke apsorbirale u stanice koje proizvode sluz i čak dospjele do staničnih jezgri. To bi moglo pomoći u procjeni potencijalnih zdravstvenih učinaka. Polimerni sastav MNPL-a značajno utječe na njihove biološke interakcije, što dovodi do različitog ciljanja i učinaka na organe, tkiva i stanice, napisali su autori studije koja je objavljena u časopisu Chemosphere.

Akumulacija MNPL-a može dovesti do genotoksičnosti, karcinogenosti i imunoloških odgovora. Dokazi također povezuju progutanu plastiku sa stanjima poput upalne bolesti crijeva. Uz široku upotrebu plastike u pakiranju hrane, stručnjaci pozivaju na standardizirane propise za ublažavanje zdravstvenih rizika.

Kako upotreba plastike u pakiranju hrane nastavlja rasti, naučno istraživanje i donošenje politika moraju se pozabaviti izazovima koje predstavlja kontaminacija MNPL-om kako bi se osigurala sigurnost hrane i dobrobit potrošača, upozoravaju španski naučnici.