zemlja apsurda

Šokantno: Ubija li Izrael palestinske civile i bombama iz BiH? Pogledajte koliko oružja izvozimo u Izrael

Na listi top 10 proizvoda koje BiH izvozi u Izrael su sporogoreći štapini i detonirajući štapini, a zatim bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slična vojna municija i njihovi dijelovi

Među 10 top proizvoda koje Bosna i Hercegovina izvozi u Izrael nalaze se i bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slična vojna municija i njihovi dijelovi. Informacija je ovo do kojeg je došao Raport uvidom u podatke Vanjskotrgovinske komore BiH o vanjskotrgovinskoj razmjeni između Bosne i Hercegovine i Izraela. Izvoz u Izrael prema dostupnim podacima VTKBiH u 2019. godini bio je u vrijednosti oko 3,7 miliona, a u 2022. godini premašio je 12 miliona KM, dok je u prva tri mjeseca ove godine izvoz u Izrael iznosio 4,1 milion KM.

Foto: Vanjskotrgovinska komora BiH

Prema vrijednosti, nakon izvoza ulja od repice, drveta, namještaja, izolovane žice, te određenih soli, na 6. i 7. mjestu na listi top 10 proizvoda koji odlaze za Izrael iz BiH su sporogoreći štapini i detonirajući štapini, a zatim na listi najviše izvezenih proizvoda slijede bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slična vojna municija i njihovi dijelovi.

Za ova ubojita sredstva navodi se da se u Izrael iz BiH izvoze u postotku od 3, 27 posto i 1, 6 posto od ukupnog godišnjeg izvoza.

Izvoz robe u Izrael / Foto: Vanjskotrgovinska komora BiH

Ko treba zabraniti izvoz oružja iz BiH u Izrael

Činjenica da naša zemlja izvozi oružje u Izrael, pa makar to bio i jedan metak ili bomba, jer Izrael posljednjih dana izvodi bjesomučne napade na Gazu u kojima je do sada ubijen veliki broj civila, samo po sebi nameće pitanje, treba li naša zemlja izvoziti oružje u Izrael i da li će iko zatražiti raspravu o ovoj temi.

Jer, dok s jedne strane, Bosna i Hercegovina u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija daje podršku jordanskoj rezoluciji o prekidu vatre i prestanku napada na Gazu, dok se u našoj zemlji organizuju skupovi podrške palestinskom narodu, istovremeno bh. firme očigledno sklapaju ugovore s Izraelom o izvozu oružja iz naše zemlje, što je i apsurdno i licemjerno, a sigurno je i da je neprihvatljivo za veliki broj građana BiH da se s oružjem iz naše zemlje ubijaju civili u Gazi.

Svakako to bi trebalo biti neprihvatljivo i za zvaničnu politiku Bosne i Hercegovine, a najnovija dešavanja na Bliskom istoku zahtijevaju hitnu reakciju vlasti u našoj zemlji i očitovanje o izvozu oružja Izraelu.

Inače, prema ranijim informacijama iz medija veliki broj zemalja EU izvozi oružje Izraelu, uprkos tome što je godinama evidentan sukob na tom području i što je prema podacima UN-a i prije aktuelnih izraelskih napada Palestina pod stalnom okupacijom, a u izraelskim zatvorima se od ranije nalazi više od 5.000 palestinskih zatvorenika uključujući 170 djece, a sviju ih izraelske vlasti tretiraju kao političke zatvorenike.

BiH s Palestinom nema trgovinske razmjene

I dok je vidljivo da je oružje među top 10 proizvoda koje izvozimo Izraelu, iz te zemlje među 10 roba koje se najviše uvoze u BiH, nalaze se ostaci od aluminija, folije, filmovi i vrpce od plastičnih masa, štampane knjige, brošure, leci, farmaceutska roba, mašine za automatsku obradu podataka… U 2021.godini iz Izraela je BiH uvezla roba vrijednih 3,8 miliona KM, a u 2022. godini proizvoda u vrijednosti 2,9, dok je u prva tri mjeseca uvezeno robe iz te zemlje oko 660.000 KM.

Uvoz robe iz Izraela / Foto: Vanjskotrgovinska komora BiH

S druge strane, dok BiH razmjenjuje robe s Izraelom, uključujući i to da im izvozimo oružje, s Palestinom BiH nema trgovinske razmjene.

U septembru ove godine, uoči eskalacije situacije na Bliskom istoku ambasador Države Palestine u BiH Rezeq Namoora posjetio je Vanjskotrgovinsku komoru Bosne i Hercegovine i održao sastanak s predsjednikom Zdravkom Marinkovićem.

Glavna tema sastanka bila je uspostavljanje trgovinskih i ekonomskih veza dvije zemlje, te učešće poslovne zajednice Bosne i Hercegovine na ekonomskoj konferenciji 24. oktobra u Betlehemu, Palestina.

Nažalost, zbog najnovijih, stravičnih izraelskih napada na Gazu, taj skup je otkazan.

Sve češći pozivi na bojkot izraelskih proizvoda

Treba napomenuti i da se u jeku stravičnih napada Izraela na Gazu i ubijanja palestinskih civila u Bosni i Hercegovini sve češće čuju pozivi na bojkot izraelskih proizvoda i brendova povezanih s tom zemljom. Društvenim mrežama čak kruže i plakati s listom proizvoda kojima se građanima BiH sugeriše da ne kupuju te proizvode, a za one koji nastave konzumaciju ili upotrebu proizvoda s te liste spočitava se da finasiraju izraelske napade na palestinske civile.

Ne zna se ko je autor listi koje su se pojavile, niti da li su na njima uistinu isključivo izraelski proizvodi i, firme i brendovi, jer na toj listi ima kompanija čiji vlasnici, barem uvidom u detalje o vlasničkoj strukturi nemaju poveznice s Izraelom.

Jasno je da je pravo svakog građanina da shodno svojim vlastitim odlukama bira koje će proizvode kupovati, a koje neće, no neautorizirane i neprovjerene liste nemaju garancije da su one i tačne.

No, činjenica da BiH izvozi oružje u Izrael pokazuje svu apsurdnost pokušaja da se u nemoći zbog zaustavljanja napada na palestinske civile „kazni“ izraelska ekonomija bojkotom njihovih proizvoda , istovremeno nameće pitanje „ubija li izraelska vojska palestinsku djecu i civile i bombama iz BiH“?