Kriminal

Šokantno: Uhapšen sa ogromnom količinom eksploziva na ulazu u Sarajevo. Sad je pušten na slobodu bez ikakvih mjera zabrane

Nakon što je uhapšen u Tarčinu sa ogromnom količinom eksploziva, Almedin Hodžić prebačen je u protivor.

Njega je SIPA uhapsila po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo na naplatnim kućicama u Tarčinu.

Kako je tad saopćeno, kod Hodžića je otkriveno i privremeno oduzeto 26 komada vojnog eksploziva težine po pola kilograma, 100 komada vojnog eksploziva težine po 200 grama i 130 komada vojnog eksploziva težine po 100 grama.

Nakon toga, Tužilaštvo KS je zatražilo, a Općinski sud u Sarajevu naložio tromjesečni pritvor za Hodžića.

Kod Hodžića pronađene ogromne količine eksploziva

No, kako otkriva Raport, on je prije nekoliko dana izažao iz pritvora, a niti jedna mjera zabrane mu nije izrečena.

Ovo je za Raport nezvanično potvrđeno u Tužilaštvu KS, a istaknuto nam je da je jučer upućena i žalba.

Upit smo poslali Općinskom sudu u Sarajevu u kojem smo tražili obrazloženje ovakve odluke, međutim u telefonskom razgovoru nam je rečeno da će sve malo potrajati jer im nismo dostavili detaljnije podatke o slučaju. Kako su nam rekli, potrebno je da im dostavimo broj predmeta ili matični broj osumnjičenoj (!?).

Pronađeni eksploziv

Nezvanično, Tužilaštvo je dan pred istek mjere pritvore poslalo prijedlog Sudu za određivanje mjera zabrane napuštanja boravišta. No, Sud to odbio jer u prvobitnom prijedlogu nije navedeno da postoji opasnost da osumnjočeni Hodžić pobjegne!?

Vratimo se na eksploziv.

U prvobitnoj informaciji koju su medijima poslale agencije pronađeno je 46 kilograma eksploziva.

Kako nam je rečeno, eksploziv je tri puta vještačen i na kraju je utvrđeno da ga ipak ima manje. Kako je došlo do greške u mjerenjima, koliko je prvobitno izmjereno i da li je eksploziv ‘nestao’ pitali smo i SIPA-u, međutim, do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.



Povezani postovi: