Ili je obožavate ili teškom mukom žvaćete znajući da je odavno poznata kao jedno od najzdravijih povrća. Brokula je prepuna vitamina, minerala i antioksidansa i često se kao namirnica preporučuje na tanjurima. No, jedan je sastojak može učiniti još hranjivijom kao i pojačati njezine zdravstvene koristi.
Gubitak ljekovitih svojstva
Brokula je prirodno bogata glukozinolatima, spojevima koji mogu pomoći u prevenciji raka, smanjenju upala, bolesti jetre i očuvanju zdravlja srca. Međutim, ti se benefiti temelje na enzimu zvanom mirozinaza, koji pretvara glukozinolate u bioaktivne spojeve. No, mirozinaza je osjetljiva na toplinu i razgrađuje se tokom kuhanja, čime brokula gubi dio svojih ljekovitih svojstava, ali jedno je može spasiti.
Sjemenke gorušice
Tajna je u mljevenim sjemenkama gorušice koje sadrže vlastitu zalihu stabilne mirozinaze i mogu vratiti izgubljene hranjive tvari brokule. Kada se dodaju kuhanoj brokuli, mljevene sjemenke aktiviraju preostale glukozinolate, aktivirajući njihove zdravstvene prednosti. Stoga, ovaj jednostavan dodatak ne samo da vraća hranjive tvari nego hrani daje pikantan okus koji se savršeno slaže s blagom gorčinom brokule.
Ovo je povrće i idealan izbor za detoksikaciju i prirodno čišćenje jetre jer sadrži priličnu količinu vitamina E, koji ima antioksidativno djelovanje te štiti jetru od prijevremenog propadanja i oštećenja
Napravite svoje hranjivo blago
- Kuhajte ili pecite brokulu i pritom izbjegavajte predugu termičku obradu kako biste sačuvali teksturu i hranjive tvari.
- Dodajte joj jednu čajnu kašiku mljevenih sjemenki gorušice i dobro promiješajte kako bi se ravnomjerno rasporedile.
- Prema želji dodajte maslinovo ulje, bijeli luk, limunov sok ili prstohvat soli za savršeno uravnotežen prilog.
Poznato je da je ovo povrće bogato vitaminima C i K, vlaknima, folatom i kalijem. Brokulu povezujemo s boljom probavom, jačim imunosnim sustavom i zdravljem kostiju, a sve to dodatno pojačavaju sjemenke gorušice koje također možete koristiti i na drugom povrću iz obitelji kupusnjača poput kelja, kelja pupčara ili karfiola.