oprezno

Specijalistica za onkološku prehranu upozorava na dvije popularne namirnice: Sadrže spojeve koji mogu biti opasni

Američka nutricionistica Nichole Andrews, specijalizirana za onkološku prehranu, upozorila je na dvije popularne namirnice koje biste trebali izbaciti iz svoje kupovine ako želite smanjiti rizik od raka. Andrews pomaže preživjelima od raka da obnove svoje zdravlje, poboljšaju prehranu i redefiniraju životni stil tokom oporavka.

Iako znamo da je hrana najbolji lijek, Nichole upozorava da određene namirnice mogu štetiti našem tijelu iznutra. Međutim, umiruje javnost tvrdeći da nije svaka namirnica iz frižidera opasna po zdravlje. Ipak, naglašava da konzumacija alkohola značajno povećava rizik od šest različitih vrsta raka.

U Instagram videu, Andrews objašnjava da bilo koja vrsta alkohola, uključujući crno vino, povećava rizik od raka.

"Konzumacija alkohola nije samo opasna za zdravlje jetre; povećava i rizik od raka dojke, usta, grla, jednjaka i debelog crijeva," kaže Andrews. Alkohol se u tijelu metabolizira u acetaldehid, poznati karcinogen koji može oštetiti DNK i povećati rizik od raka.

Osim alkohola, Andrews upozorava i na konzumaciju procesiranog mesa.

"Procesirano meso, uključujući šunku, salamu, slaninu i kobasice poput frankfurtera i chorizo, povezano je s povećanim rizikom od raka debelog crijeva," kaže Andrews.

Ova mesa sadrže spojeve poput nitrata i N-nitroznih spojeva, koji povećavaju rizik od raka. Također, visoka temperatura prilikom obrade mesa može stvoriti karcinogene spojeve poput policikličkih aromatskih ugljikovodika i heterocikličkih amina.

Iako Andrews donosi loše vijesti, naglašava da postoji mnogo zdravih i ukusnih namirnica koje ne povećavaju rizik od raka. Ističe važnost razumijevanja nutritivnih vrijednosti hrane i svijesti o tome kako se osjećamo nakon obroka.

"Važno je fokusirati se na stvaranje obroka koji ne samo da dobro okusom, već i podržavaju vaš uobičajeni životni stil i prevenciju raka," dodaje Andrews.

Naglašava da nema direktne veze između svakog unosa šećera i uzrokovanja raka, te potiče ljude da postanu znatiželjni i svjesni onoga što se nalazi u njihovoj hrani. Preporučuje prirodne i neprerađene namirnice kao najbolju opciju za dugoročno zdravlje.