Vijesti

Šta je s istragom o korištenju malina respiratora na KCUS-u?

Sebija Izetbegović korištenje malina respiratora na KCUS-u

Dok se suđenje o nabavci 100 respiratora iz Kine privelo kraju i čeka se još prvostepena presuda, istraga o upotrebi ovih respiratora na KCUS-u čini se ide dosta sporije.

U julu 2021. godine u KCUS su ušli inspektori SIPA-e kako bi izuzeli dokumentaciju o korištenju spornih malina respiratora.

Istragu je pokrenulo Tužilaštvo Kantona Sarajevo nakon šokantnog pisma anesteziologa KCUS-a koje je prvi objavio Raport.

Toj istrazi prislonila se istraga o navodima porodica preminulih u Respiratornom centru KCUS-a koje su ukazivale na brojen propuste, a dramatične ispovijesti šokirale su javnost.

Tužilaštvo KS smo pitalo dokle je istraga u oba predmeta. Dobili smo kratak odgovor:

"U navedenom predmetu u toku su vještačenja".

A kako je sve krenulo?

Anesteziolozi koji su radili na KCUS-u upozoravali su na pogubnost korištenja malina respiratora. Umjesto da uprava KCUS-a djeluje, oni su problem stavili pod tepih. Dok pismo nije objavio Raport.

No, uprkos drami, sporni respiratori nastavljaju se koristiti u KCUS-u, a čini se samo iz jednog razloga - svjedočenja direktorice Sebije Izetbegović u Sudu BiH na suđenju Fadilu Novaliću i ostalima.

“Da, ti respiratori su svi u pogonu, svih 30 koji smo dobili. Koriste se za invazivnu i neinvazivnu njegu”, rekla je Izetbegović.

Nekoliko dana nakon toga, svi su sklonjeni. KCUS je bio ujedno i jedina zdravstvena ustanova koja ih je koristila.