Politika

Šta je ustvari non-paper? Dokument koji faktički ne postoji. Blagovčanin: Cijenim da je ovo sviranje ku*cu. Vratimo se vakcinama, respiratorima…

Danima se vodi diplomatska trakavica o navodnom non-paperu koji je navodno napisao premijer Slovenije Janez Janša.

U tom navodnom dokumentu, koji je navodno poslan u kabinet šef Evropskog vijeća Charlesa Michela predlaže se prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu.

Šta je ustvari non-paper?

Non-paper u pravilu služi za neslužbeno iznošenje diplomatskog stajališta da bi se uvidjelo kako će to stajalište biti primljeno i da se utvrdi maksimalna zajednička pozicija, bez preuzimanja odgovornosti za sadržaj dokumenta. Upravo zato što je riječ o osjetljivim pitanjima, ne navode se imena autora non-papera, neslužbenog dokumenta koji se u diplomatskom rječniku može prevoditi i kao 'radni dokument'.

U suštini, diplomatski protokol niti kompletna diplomatija ne prihvata niti poznaje non-paper i tretira se kao nešto što ne postoji.

Novinar N1 iz Slovenije Miha Orešnik pojasnioje također šta to znači.

"Jako je čudno sve što se događalo oko tog dokumenta. Non paper je dokument koji ustvari ne postoji. To je neslužbeni dokument koji faktički nepostoji. I to govori i opozicija. I sama činjenica da se taj dokument pojavio u javnost je skandal sam po sebi", naveo je Orešnik.

Zanimljiv je komentar dao i direktor Transparency International BiH Srđan Blagovčanin.

Tvit Blagovčanina

"Cijenim da je ovo sviranje k…., da bi se ovo desilo potreban je minimum novi Berlinski kongres, što je malo vjerovatno, tako da bih sugerisao da se vratimo prozaičnim pitanjima nabavke vakcina, respiratorima, GRAS-u, parkingu UKC BL od 35 miliona itd…", napisao je Blagovčanin.