U prošlosti su neke zemlje domaćini OI koristile to za promicanje svojih kuhinja. Tako je nakon Seula 1988. godine svijet upoznao kimchi.
Pripremiti sve te ogromne količine hrane svakako je veliki izazov na OI.
Da ne govorimo o tome da takmičari dolaze iz cijelog svijeta, pa je važno poštovati sve moguće različitosti u kuhinji.
Riječ je o dugotrajnom poslu, a tome u prilog govori i procjena kako će se pripremati jela prema više od 500 različitih recepata. Naravno, uglavnom zdravo i hranjivo.
Vino, kimchi i meso
Nekada je sve ovo o čemu sada pričamo bilo potpuno nezamislivo. Moderne Olimpijske igre pokrenute su 1896. godine u Ateni, na kojima takmičari nisu previše pazili što jedu. U to vrijeme nije bilo ni olimpijskog sela, a takmičili su se amateri koji su svaki dan pili vino za snagu.
Osim toga, rado su jeli i kozje noge, vjerujući da će im to dati životinjsku snagu.
A danas? Danas se svakodnevno priprema 50.000 obroka, pri čemu se pazi na vegetarijanske obroke i održivost.
Procjenjuje se da će tokom Olimpijskih igara u Parizu biti pripremljeno više od nevjerovatnih dva miliona obroka, a sva hrana osim banana, kafe i čokolade dolazi iz Francuske.
Zvuči nevjerovatno, ali jedno od poznatijih jela, pomfrit, neće biti posluženo – i to iz sigurnosnih razloga (priprema u dubokom ulju u fritezama). Naravno, i Francuzi žele što više predstaviti svoju kuhinju, pa će se u selu održavati radionice na kojima će polaznike naučiti kako pripremiti ukusan baguette i dobar kroasan. Sve u svemu – bit će veselo i nezaboravno.