osam grupa

Šta jesti ako imate visok krvni pritisak? Četiri stvari koje pomažu i četiri koje treba izbjegavati

Ukoliko imate visok krvni pritisak (hipertenziju), jedan od najvažnijih načina, uz redovnu terapiju i fizičku aktivnost, na koji možete da utječete na njegovo smanjenje je ishrana.

DASH dijeta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) posebno je osmišljena za kontrolu krvnog pritiska i istraživanja su pokazala njene pozitivne efekte.

Slijedi osam grupa namirnica koje ova dijeta (ne)preporučuje.

Četiri pomažu u snižavanju krvnog pritiska i treba ih uključiti u ishranu, dok preostale četiri treba izbuegavati jer pogoršavaju stanje.

Četiri grupe namirnica koje pomažu u snižavanju krvnog pritiska

Voće i povrće: Bogato nitratima i kalijem, voće i povrće, poput cvekle, špinata, celera, kelja, banana i jagoda, pomažu u reguliranju pritiska.

Integralne žitarice: Integralne žitarice kao što su smeđa riža, integralni hljeb i ovas bogate su vlaknima, što pomaže u snižavanju krvnog pritiska i smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Rastvorljiva vlakna, poput beta-glukana u ovsu, posebno su korisna.

Nemasni proteini: Nemasni izvori proteina, poput piletine, ćuretine, ribe, jaja i graha, pomažu u kontroli tjelesne težine, što pozitivno utječe na pritisak.

Nemasni mliječni proizvodi: Mliječni proizvodi bogati kalcijem, poput poluobranog mlijeka i nemasnog jogurta, mogu da doprinesu snižavanju krvnog pritiska.

Ukoliko vas brinu zasićene masti, birajte nemasne varijante.

Četiri grupe namirnica koje treba izbjegavati

Slana hrana: Prekomjerni unos soli je jedan od vodećih uzroka hipertenzije. Sol se najviše nalazi u prerađenoj hrani, grickalicama, gotovim sosovima i mesnim prerađevinama.

Obratite pažnju na količinu soli u ishrani i provjeravajte deklaracije na proizvodima.

Slatka i masna hrana: Hrana bogata šećerom i mastima može da dovede do povećanja tjelesne težine, što pogoršava krvni pritisak.

Zdrave grickalice poput voća ili jogurta su bolji izbor.

Alkohol: Prekomjerna upotreba alkohola podiže krvni pritisak i može da dovede do gojaznosti.

Višak kofeina: Kofein privremeno podiže pritisak, pa osobe osjetljive na kofein treba da ga konzumiraju s oprezom.

Pored kafe i čaja, kofein se nalazi i u energetskim pićima, čokoladi i gaziranim sokovima, pa je važno pratiti deklaracije, prenosi Bhf.org.uk.