Ako ste u potrazi za receptom za neko jelo koje je brzo gotovo, a jednostavno za pripremu i pri tome sadrži osnovne skupine namirnica koje, po svoj prilici, već imate kući, imamo jedan upravo takav. Riječ je o verziji popularnog kineskog jela, piletina Chow Mein koje se sprema u woku od piletine, rezanaca i povrća te sadrži i neke egzotične sastojke, no osim umaka od soje (koji se u ovom slučaju koristi za mariniranje), većina ih ide u umak koji jelu daje završni dodir i specifičan okus karakterističan za azijska jela (što znači da ih, osim ako baš želite biti vjerni izvornom receptu, možete zamijeniti onim što vam je na raspolaganju).
Piletina Chow Mein
Sastojci:
pileća prsa
- rezanci
- paprika
- luk
- mrkva
- kupus
- bijeli luk
- đumbir
- ljuta papričica
- mladi luk
- sezam
- limun
- soja umak
- umak mirin
- umak od kamenica
- malo gustin
- sezamovo ulje
- so, biber
Priprema:
Rezance kuhajte u posoljenoj vodi 3-5 minuta, zatim ih dobro ocijedite.
Pileća prsa narežite na trakice i marinirajte u soja sosu, sezamovom ulju i limunovom soku barem 15 min.
Papriku, luk, mrkvu, kupus… narežite na trakice (julienne).
Bijeli luk i dumbir naribajte, ljutu papričicu nasjeckajte.
U jako zagrijan wok dodajte sezamovo ulje pa pržite piletinu par minuta, dok ne dobije boju sa svih strana, lagano se karamelizira. Meso izvadite, a u wok dodajte još ulja pa vrlo kratko pržite bijeli luk, đumbir i ljutu papričicu. Postupno dodajte ostalo povrće (mrkvu, luk, papriku i na kraju kupus) i stalno miješajte. Dodajte rezance, kad se dobro umiješaju i poprže vratite piletinu, prelijte umakom od soja sosa, mirina, i malo vode s gustinom. Brzo promiješajte i maknite s vatre. Pospite mladim lukom i poslužite posuto sezamom.