Svijet

Šta se događa: Tajni sastanak u Moskvi 11. oktobra: ‘Hitno ispraznite garaže i napravite skloništa‘

Tajni sastanak u Moskvi zakazan je za 11. oktobar. Niko ne zna šta se zapravo iza njega krije. Stanovnik jednog stambenog kompleksa u Ulici Studenčeskaja u Moskvi tvrdi da je policija njihovog predstavnika stanara pozvala na razgovor i rekla mu da je izdana naredba da se ispita u kakvom su stanju skloništa koja pripadaju toj zgradi. “Provjeravaju i pripremaju sve, stavljaju klupe”, rekao je taj stanovnik za rusko izdanje portala ‘Važne priče‘.

Drugi je stanovnik te zgrade rekao je da im predstavnik stanara rekao da će se na parkiralište donijeti kreveti na sprat. I ne samo to, nego kutije za prvu pomoć i grijači.

Tajni sastanak u Moskvi

Istovremeno, na vratima stambenog kompleksa “Atom” u Ulici Demjana Bjednija u Moskvi osvanule su obavijesti. Skloništa koja pripadaju “Atomu” pripremaju se za prihvat ljudi. Od stanara je zatraženo da do 18. oktobra s parkirališta maknu svoje automobile i drugu imovinu. Parkiralište će se, kako stoji u obavijestima, koristiti kao “objekt civilne zaštite”.

U obavijestima stoji da je zamjenik gradonačelnika Moskve Pjotr Birjukov vodio sastanak Gradskog vijeća Moskve. Na njemu je donesena odluka o pretvaranju parkirališta u objekte civilne zaštite. Prema pisanju ruskih medija, taj se sastanak održao 11. oktobra, prenosi Jutarnji.

Stanovnica jedne od zgrada u sklopu “Atoma” rekla je da je vidjela obavijest u kojoj se spominje transformacija parkirališta u objekte civilne zaštite.

Rusi su još na proljeće svoja skloništa počeli pripremati za slučaj da ih Ukrajina ili neko drugi počne bombardirati. Sekretar Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev rekao je na sastanku o sigurnosnim pitanjima u Južnom federalnom okrugu koji se održao 27. aprila da sve južne oblasti svoje objekte civilne zaštite imaju dovesti u “prikladno stanje”. Uz to, pozvao je da se oformi integrirani siste, hitnog obavještavanja naroda o sigurnosnim prijetnjama.

Važne priče pišu da je Gradski ured za komunalne poslove Grada Sočija gradskim kompanijama 6. maja poslao dopis. U njemu je od njih zatražio da se krene s pripremom skloništa diljem grada. Isti im je dopis poslao i 11. oktobra.

Provjeriti skloništa koja štite od radijacije

U dopisu koji je poslan 6. maja stoji da se imaju provjeriti “objekti civilne zaštite”. Kao i “skloništa koja štite od radijacije”. Navedeno je da spomenuti objekti, kojih u Sočiju ima najmanje 90, moraju građane moći primiti i u ratnim i u mirnodopskim uvjetima. U dopisu stoji da su gradski dužnosnici od gradskih kompanija zatražili sastavljanje popisa podzemnih objekata koji se mogu koristiti kao skloništa.

Vlasti u drugim oblastima slične su dopise poslale tokom oktobra. Važne priče navode da su takve dopise sigurno poslali predsjednik Burjatije Aleksej Cidenov, regionalne vlasti u Volgogradskoj oblasti te gradske vlasti u gradu Serpuhovu u Moskovskoj oblasti.

Prema službenim podacima iz 2016. godine, Rusija raspolaže sa 16.448 skloništa, međutim 95 posto njih ne može primiti građane. Revizori su utvrdili da država više od 20 godina nije finansirala njihovo održavanje. Otkriveno je i da su neka skloništa ilegalno privatizirana.

Veliki broj skloništa privatiziran i iznajmljen

“Željezna hermetička vrata toliko su zahrđala da ih je nemoguće zatvoriti. Sistem za ventilaciju je pao na tlo, a na policama već dugo nema zaštitnih maski, lijekova i sustava za komunikaciju. Jedna je prostorija napola puna trulih i zahrđalih limenki. Nekoć je u toj prostoriji bilo više tona hrane. Žice i agregati već su reciklirani. Zidovi su prekriveni paučinom i političkim napisima koji sugeriraju da je društvo nekoć vrlo živahno raspravljalo o politici. ‘Nacionalsocijalizam!‘, napisano je plavom bojom na jednom od zidova. ‘Sloboda narodu! Smrt carstvima!‘, napisano je ispod toga crvenom”, pisao je u aprilu 2022. godine časopis Moskovič Mag o stanju skloništa u glavnom gradu Rusije.

Važne priče navode da su neka skloništa pretvorena u trgovine i hostele. “Sistem skloništa je tokom 1980-ih još donekle i funkcionirao, međutim 1990-ih se potpuno raspao”. Ovo tvrdi Danil Davidov, stručnjak koji proučava moskovsko podzemlje. On kaže da je veliki broj skloništa privatiziran i iznajmljen.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Kina i druge ruske saveznice pozvale građane da hitno napuste Ukrajinu! ‘Što prije kontaktirajte ambasadu‘
5 mjeseci

[…] je rekla svojim građanima u Ukrajini da se odmah evakuiraju iz zemlje. Time je pojačala strahove da je nuklearni napad neizbježan”, […]

trackback
ŠTA SE DEŠAVA?! Kina i druge ruske saveznice pozvale građane da hitno napuste Ukrajinu! ‘Što prije kontaktirajte ambasadu‘ - Ultratrijumfvijesti.info
5 mjeseci

[…] je rekla svojim građanima u Ukrajini da se odmah evakuiraju iz zemlje. Time je pojačala strahove da je nuklearni napad neizbježan”, […]