Magazin

Šta se dogodi kad se popularni slatkiš s kokosom spoji s malinama? Fantazija. Ovo je recept

Znate onaj popularni slatkiš što se reklamira sloganom "Lagan, kao okus ljeta?". Znamo ga i mi. I obožavamo ga. Savršen je spoj kokosa, bijele čokolade i badema, zar ne? A što se dogodi kad se tim sastojcima pridruže i maline?

Ovo je recept za tortu s kokosom i malinama

Sastojci za biskvit:

250 g bjelanaca (cca 8 kom)

150 g šećera

105 g ulja

150 g glatkog brašna

100 g mljevenih blanširanih badema

Sastojci za kremu:

500 g mlijeka

25 g brašna

25 g gustina

75 g kokosa

150 g bijele čokolade

40 g putera

Sastojci za preljev od malina:

450 g malina

50 g šećera

Priprema:

Za biskvit lagano istucite bjelance i šećer. Pomiješajte brašno i bademe. U bjelance dodajte ulje, promiješajte kratko špatulom i u dva navrata dodajte suhe sastojke.

Stavite peći na 185 stepeni oko 25-30 min- provjerite čačkalicom. Biskvit pustite da se ohladi malo pa ga izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi do kraja. Razrežite ga na 2 kore, a sa gornje lagano skinite žućkastu koricu (trljajte lagano vrhovima prstiju pa će se sama skinuti)

Za kremu od mlijeka odvojite oko 100 g i u tome razmutite brašno i gustin da nema grudvica.

Ostatak mlijeka zagrijte, u vruće dodajte kokos i bijelu čokoladu i kad sve zavrije dodajte razmućene brašno i gustin i kuhajte sve kao puding oko 2-3 min dok se ne zgusne. U vruće umiješajte maslac, preručite u drugu posudu, pokrijte prozirnom folijom tik uz površinu i ostavite da se do kraja ohladi.

Sa strane odvažite 120 g maslaca. Ostavite ga na sobnoj temperaturi dok se krema skroz ne ohladi.

Ohlađenu kremu jako kratko izmiksajte mikserom na najmanjoj brzini- manje od 1 min.

Dodajte na listiće narezan maslac i još izmiksajte dok se maslac ne spoji s kremom. Pripazite, ako kremu previše miksate razvodnit će se!

Svaku koru torte natopite mlijekom, ukupno oko1,5 dcl mlijeka za obje kore pa je premažite preljevom od maline koji ćete dobiti tako da maline prokuhate, usitnite štapnim mikserom i propasirate pa prokuhate s 50 g šećera dok ne ispari otprilike jedna trećina tekućine. Pustite da se preljev upije u tijesto pa nastavite sa slaganjem torte.

Na podložak stavite jednu koru, oko nje kalup sa acetat folijom, pola kreme, drugu koru i malo manje od druge polovice kreme. Pospite obilato kokosom. Ostatak kreme stavite u frižider i kad se stegne od nje napravite kuglice za dekoraciju.

Mjere za kolač:

Biskvit pecite u mjeri u kojoj je u receptu - cca 20 min. Skinite mu koricu odozgo. Hladnog natopite mlijekom. Premažite malinama i ostavite bar sat vremena tako da se maline utope u biskvit.

Kremu skuhajte 1,5 količinu. Postupak je isti. Svu rasporedite preko malina i pospite kokosom.