Politika

Šta se jutros dešavalo na KCUS-u? Tiha pobuna anesteziologa protiv “malina respiratora”

Nakon nekoliko dramatičnih dana i noći jutros je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu održan hitan kolegij zbog respiratora koje je nabavila “Srebrena malina”.

Kako Raport saznaje, povod hitnom sastanaku bilo je pismo anesteziologa KCUS-a upućeno direktorici Sebiji Izetbegović.

Raport je iz tri različita izvora sa KCUS-a dobio nezvanične informacije o tome šta se događalo.

Naime, već nekoliko dana je smrtnost pacijenata s koronavirusom ogromna, a kao jedan od mogućih razloga u pismu se spominju respiratori ACM812A, odnosno oni respiratori koji su nabavljeni preko firme „Srebrena malina“, kao i problemi s kisikom, o čemu je Raport već izvještavao.

U suštini ova dva problema su usko povezana.

Kako smo već objavili, sporni respiratori troše više kisika nego drugi, kvalitetniji, jer nemaju u sebi ugrađen kompresor. Pored toga “nisu predviđeni za anesteziološki tretman oboljelih od korone, nego se radi o transportnim uređajima za vozila hitne pomoći ili kratkotrajni tretman u bolničkim uvjetima.“ Takvo tumačenje dali su iz certificirane firme Verlab. S druge strane, sistem snabdijevanja kisikom na KCUS-om je u lošem stanju.

PROČITAJTE  Feđa Isović za Raport: Ne vjerujem da će doći do rata. Ali, daleko od toga da konstitutivni narodi nisu voljni ratovati

Ti problemi, koji mogu utjecati na smrtnost pacijenata, bili su povod da anesteziolozi upute pismo direktorici Izetbegović u kojem odbijaju odgovornost i ograđuju se od posljedica korištenja spornih respiratora.

Oni su naveli da se respiratori ne mogu koristiti u liječenju teških bolesnika, osim u krajnjem slučaju za kratkotrajnu podršku.

Prema informacijama Raporta, jutros je menadžment KCUS-a razmatrao da iz upotrebe povuče sporne respiratore, ali do toga još uvijek nije došlo. Da se sporni respiratori još uvijek koriste, potvrđeno nam je u kratkom odgovoru iz Press službe KCUS-a na naš upit.

Zašto je KCUS uopće odlučio „malina-respiratore“ staviti u pogon?

Odgovor bi mogao biti direktno povezan za sudskih procesom koji se vodi protiv premijera Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića te ministrice Jelke Milićević na Sudu BiH.

PROČITAJTE  Čolo nakon sastanka sa Eichhorst i Palmerom: Nema političke volje HDZ-a i SNSD-a za dogovor

Naime, profesorica Izetbegović je tokom svog prošlosedmičnog svjedočenja u ovom procesu navela kako je KCUS stavio u pogon sporne respiratore i da su oni ok.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare