Vijesti

Šta se krije iza pobune Mirze Čelika u SDA?

Mirza Čelik mogao bi postati sljedeći problem, za već uzdrmanu kantonalnu organizaciju SDA u Sarajevu.

Naime, bivši predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, danas se obratio na sjednici iznenađujućom izjavom.

“Razlog mog nedolaska na pretohdne dvije sjednice jeste bio način da pokažem da i u mojoj stranci treba nešto da se promijeni, da sam pobornik da neke stvari ne trebamo da guramo ispod tepiha. Razlog je također da ne želim da budem uspavan i da neću nikad biti nedovoljno borben za neke projekte koji su bitni za građane KS pa i šire. Također želim da se ogradim od nastupa svih zastupnika, a čak i iz kluba iz kojeg dolazim, na način na koji nije primjeren za Skupštinu KS, a to jeste da vodimo mahalašku politiku, da se tako izrazim. Podržavat ću sve one projekte koji su bili i koji će biti dobri za naše suigrađane. Želim da se zahvalim Nenadiću i kompletnoj vladi na saradnji i o nastavku mog djelovanja kako u Klubu SDA, ukoliko se to ne bude njima svidjelo, imaju organi stranke i neka odluče o tome”

Ovakav istup Čelika, nekada udarnika SDA, bio prilično iznenađujuć, iako njegov tihi sukob s organima stranke traje već neko vrijeme.

Prema inforamcijama Raporta, dva su razloga zbog koji se Čelik odlučio da otvoreno progovori i stanju u stranci.

Prvi je neslaganje s načinom vođenja politike i nastupom Harisa Zahiragića, novopečenog zastupnika SDA u Skupštini.

Poznato je da je troje SDA-ovaca moralo odutati od zastupničkog mandata kako bi Zahiragić sjeo u skupštinsku fotelju i to po želju bračnog para Izetbegović.

Upravo se na Zahiragića odnosi dio izjave o neprimjerenim nastupima i "mahalaškoj politici".

Drugi razlog jeste lično nezadovoljstvo Čelika. On je, naime, tražio da bude imenovan za šefa Općinske organizacije SDA na Ilidži, nakon izborne katastrofe Fikreta Prevljaka. To mu SDA nije dozvolila.

O tome kako će se Čelik ubuduće ponašati jasno je iz dijela njegove izjave u kojoj kaže da će glasati za svaki projekt nove Vlade KS koji bude u interesu građana. To znači da bi njegov glas mogao odskakati od Kluba SDA.

Također, iz izjave je jasno da je Čelik spreman i na to da ga SDA izbaci, jer je najavio mogućnost nastavka angažmana kao nezavisnog zastupnika.

SDA ima trenutno osam zastupnika. Ranije su iz Kluba izašli Aljoša Čampara i Admela Hodžić. Izlaskom Čelika SDA bi ostala na sedam zastupnika.