svi je vole

Starinski recept za pitu od jabuka: Uvijek ispadne savršeno

Pita od jabuka je uobičajeni domaći desert koji svi obožavaju. Pripremljena od ukusnog prhkog tijesta, slatkih i zrelih jabuka i aromatičnih začina poput vanilije, cimeta i đumbira, savršen je izbor kolača za cijelu porodicu.

Iako se načelno može pripremiti s bilo kojom vrstom jabuka, obično se preporučuju nešto slađe vrste. Sorte koje se najčešće preporučuju su Granny Smith, Crispin, Pink Lady i Honeycrisp. U nastavku donosimo popis sastojaka i postupak pripreme za starinsku pitu od jabuka.

Sastojci za tijesto

  • 500 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 maslac (250g), omekšan na sobnoj temperaturi
  • prstohvat soli
  • dvije kašike kiselog vrhnja
  • 1 cijelo jaje i 1 žumance
  • Za fil
  • 1 kg jabuka
  • šećer i cimet po želji i ukusu
  • 100 g izdrobljenih oraha (opcionalno)

Priprema

Od sastojaka umijesiti tijesto rukama i staviti ga u frižider da se stisne. Ne smije biti pretvrdo jer se onda neće moći valjati.

U međuvremenu naribati jabuke za fil.

Lim za pečenje 20x30 cm obložiti masnim papirom.

Tijesto podijeliti na dva dijela. Razvaljajte (na veličinu lima) prvi dio tijesta i po njemu ravnomjerno rasporedite pripremljeni fil od jabuka.

Drugi dio tijesta razvaljati i prekriti jabuke.

izbušite viljučkom i pećte oko 40 minuta na 180 °C, dok se ne zarumeni.

Kad se ohladi, posipite šećerom u prahu i narežite na kocke.