Pita od jabuka je uobičajeni domaći desert koji svi obožavaju. Pripremljena od ukusnog prhkog tijesta, slatkih i zrelih jabuka i aromatičnih začina poput vanilije, cimeta i đumbira, savršen je izbor kolača za cijelu porodicu.
Iako se načelno može pripremiti s bilo kojom vrstom jabuka, obično se preporučuju nešto slađe vrste. Sorte koje se najčešće preporučuju su Granny Smith, Crispin, Pink Lady i Honeycrisp. U nastavku donosimo popis sastojaka i postupak pripreme za starinsku pitu od jabuka.
Sastojci za tijesto
- 500 g brašna
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 maslac (250g), omekšan na sobnoj temperaturi
- prstohvat soli
- dvije kašike kiselog vrhnja
- 1 cijelo jaje i 1 žumance
- Za fil
- 1 kg jabuka
- šećer i cimet po želji i ukusu
- 100 g izdrobljenih oraha (opcionalno)
Priprema
Od sastojaka umijesiti tijesto rukama i staviti ga u frižider da se stisne. Ne smije biti pretvrdo jer se onda neće moći valjati.
U međuvremenu naribati jabuke za fil.
Lim za pečenje 20x30 cm obložiti masnim papirom.
Tijesto podijeliti na dva dijela. Razvaljajte (na veličinu lima) prvi dio tijesta i po njemu ravnomjerno rasporedite pripremljeni fil od jabuka.
Drugi dio tijesta razvaljati i prekriti jabuke.
izbušite viljučkom i pećte oko 40 minuta na 180 °C, dok se ne zarumeni.
Kad se ohladi, posipite šećerom u prahu i narežite na kocke.