Region

Stižu rezultati izbora. Slovenija sve bliža prvoj predsjednici

Slovenija sve bliža prvoj predsjednici nataša pirc musar portret

Birališta na današnjim predsjedničkim izborima u Sloveniji zatvorena su. Prema prvim djelomičnim neslužbenim rezultatima u prednosti je Nataša Pirc Musar ispred Anžea Logara. Tako je Slovenija sve bliža prvoj predsjednici.

Kako prenosi agencija STA, nakon što je prebrojano nešto manje od osam posto glasačkih listića, u drugom krugu predsjedničkih izbora Pirc Musar dobiva 53,39 posto glasova birača. Za Logara je glasalo 46,61 posto. Logar je u prvom krugu predsjedničkih izbora prije tri sedmice dobio najviše glasova. Za njega je glasovalo 33,95 posto birača, dok je za Pirc Musar na drugom mjestu glasalo njih 26,88 posto.

Budući da niti jedan od sedam kandidata nije dobio više od 50 posto glasova, o novom predsjedniku ili predsjednici odlučuje današnji drugi krug u koji je ušlo dvoje kandidata koji su 23. oktobra dobili najviše glasova.

Ovi predsjednički izbori sedmi su u povijesti samostalne Slovenije. Dva petogodišnja mandata predsjednik je bio Milan Kučan, nakon njega Slovenijom su predsjedali Janez Drnovšek i Danilo Tuerk, a potom u dva mandata Borut Pahor. Pobijedi li Pirc Musar, postat će prva žena na funkciji predsjednice.

U ponedjeljak se rezultatima pribrajaju rezultati glasanja poštom iz Slovenije, a 21. novembra i listići iz inozemstva. Konačni rezultati bit će službeno poznati do 29. novembra. Novoizabrani predsjednik ili predsjednica dužnost će preuzeti 23. decembra. Tada dosadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru istječe mandat.