Kad su u pitanju kućni lijekovi, malo se stvari spominje često kao jabukovo sirće. Mnogi ga smatraju "lijekom" za sve - od štucanja do akni, neki čak vjeruju da je ključ mršavljenja.
Ne može se poreći da je jabukovo sirće puno enzima, probiotika, kao i da pomaže u regulaciji šećera u krvi. No sve više stručnjaka upozorava prekomjerne potrošače jabukovog sirćeta na štetne nuspojave koje se povezuju s njegovom konzumacijom.
Dijetetičarka Ellie Krieger za Washington Post je napomenula da je jabukovo sirće kiselina s kojom treba postupati pažljivo.
"To je moćna kiselina koja može biti opasna. Može izazvati opekotine na nježnom tkivu usta i jednjaka te dovesti do erozije zuba", pojasnila je.
Jabukovo sirće može uzrokovati mučnine i druge gastrointestinalne probleme pa, ako osjećate nelagodu, možda je vrijeme da smanjite njegovu konzumaciju.
Neugodne simptome moguće je izbjeći ako jabukovo sirće razrijedite s vodom ili ga koristite samo kao začin u svojoj omiljenoj salati.
"Uvijek sam za to da je sirće dio prehrane, ali kada je pomiješano s povrćem. Volumen vlakana i vode u povrću pomoći će vam da budete siti i hidrirani što prirodno pomaže u probavljanju hrane i održavanju tjelesne težine", savjet je nutricionistice Keri Glassman.
Osim toga, sirće gotovo uopće nema kalorije, za razliku od kremastih preljeva koji su kalorijske bombe.