Da li ste jedan od onih ljudi koji zaborave šoljicu kafe, ili skuhate previše kafe odjednom, pa je morate ponovo zagrijati?
Kristofer Hendon, docent hemije računarskih materijala na Univerzitetu Oregon, daje odgovor na pitanje da li je dobro podgrijavati kafu.
Mnogi će vam reći da nije preporučljivo, jer se ukus može promijeniti, a može se potencijalno smanjiti i sadržaj kofeina.
Naime, kafa se sastoji od različitih kiselina ekstrahovanih iz zrna kafe, uključujući kininsku kiselinu koja daje gorak ukus. Takođe, kafa je puna različitih jedinjenja kao što su karbonil, sumpor-aliciklični aromatični benzenoid i različita heterociklična jedinjenja. Pored toga, kafa je bogata kofeinom, koji takođe doprinosi gorčini ovog napitka.
Hendon napominje da kofein nije mnogo reaktivan.
"To je prilično stabilan organski molekul. Jedini pravi način da se kofein izgubi iz kafe bio bi proces sublimacije, tokom kojeg supstanca koja je u čvrstom stanju prelazi u gasovito stanje, a za to su potrebne ekstremne temperature (više od 170 °C)", kaže on, prenosi Najžena.alo.rs.
Međutim, priznaje da može razumjeti zašto neki ljudi smatraju da zagrijana šoljica kafe ima manje kofeina. Ovaj utisak pripisuje placebo efektu, navodeći da prva šoljica kafe u danu jednostavno djeluje drugačije na nas.
"Iako nivo kofeina u vašoj kafi ostaje stabilan, to ne znači da će vaša kafa ostati nepromijenjena nakon ponovnog zagrijavanja", kaže Hendon.
Kao i svaka svježa hrana, kafa se pogoršava što duže stoji, a ponovno zagrijavanje ubrzava ovaj proces, jer se isparljiva jedinjenja koja joj daju ukus brže oslobađaju.
Dakle, moguće je da vaša šoljica kafe ima lošiji ukus nakon podgrijavanja, ali možete je piti bez brige jer u tome nema ništa opasno, zaključuje Hendon, a piše Inverse.