Blagi gubitak pamćenja je normalna posljedica starenja. Mozak kao i koža, ali i svi drugi organi, stari. Možda ćete se iznenaditi kada se najednom u četrdesetima ne možete sjetiti nekih detalja. No, nemojte se uplašiti, to je normalno. Zapravo, naša memorija je najbolja u 20-ima, a nakon toga polako opada. Obično ljudi u ranim 40-ima uoče prve promjene u pamćenju.
Dobra vijest je da se uz promjene u prehrani može odgoditi starenje mozga. Najvažnija promjena koju možete napraviti? U prehranu uvedite nutrijente kao što su omega-3 masne kiseline.
Omega-3 masne kiseline su najbolji nutrijenti za zdravlje mozga, a baš zbog toga je masna riba najbolja hrana za sprječavanje gubitka pamćenja. Losos, skuša, tuna i haringa imaju najviše razina omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Baš zbog toga stručnjaci predlažu da ih uključite u svoju prehranu za bolje zdravlje mozga.
Masna riba i mozak
Da, masna riba je najbolja hrana za sprečavanje gubitka pamćenja zbog omega-3 masnih kiselina. Međutim, dobrobiti omega-3 masnih kiselina ne staju samo kod mozga. Upravo te vrste masti su povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, pomažu u održavanju razine triglicerida (masnoće u krvi) te mogu smanjiti simptome artritisa.
Kako onda omega-3 masne kiseline pomažu u sprječavanju gubitka pamćenja? Zapravo, vaš mozak sadrži puno masnih stanica i mnoge od njih su napravljene upravo od omega-3 masnih kiselina. Što znači da one pomažu u održavanju mozga izgradnjom stanica, što je krucijalno za kognitivno zdravlje, pamćenje te općenito funkcioniranje mozga.
Isto tako, brojna istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprečavanju demencije i Alzheimera, obje bolesti koje su povezane sa starenjem mozga i gubitkom pamćenja.
Kako unijeti više masne ribe? Uz odlične recepte!
Losos u umaku od limuna
Sastojci
- 1 limun
- 3 kašike nasjeckanog peršina
- 3 kašike nasjeckane metvice
- 1 kašika nasjeckane ljutike
- 1 kašika nasjeckanog čilija
- 1 nasjeckani bijeli luk
- 1/2 kašičice vinskog octa
- 5 1/2 kašika maslinovog ulja
- 3/4 kašičice soli
- 4 odreska lososa
Priprema
1. Prepolovite limun. Jednu polovicu iscijedite u zdjelu manje veličine, a drugu polovicu nasjeckajte na sitne komadiće, uklonite sjemenke.
2. Dodajte komadiće limuna u zdjelu s iscijeđenim sokom. Zatim dodajte peršin, metvicu, čili, bijeli luk, ocat, 4 1/2 kašike maslinovog ulja i 1/4 soli.
3. Odreske lososa osušite papirnatim ručnikom. Preostalu kašiku maslinovog ulja ugrijte u tavi. Stavite losos (sve odreske) na tavu. Nježno pritisnite losos kuhačom kako bi se dodatno iscijedio i posolite ga s 1/4 kašičice soli.
4. Pecite odreske dok koža ne bude hrskava i smeđa po rubovima, oko osam minuta.
5. Okrenite odreske i posolite. Pecite još oko dvije minute.
6. Odreske prebacite na tanjur te prelijte mješavinom limuna i začina. Dobar tek!