Doručak je, bez sumnje, najvažniji obrok i o njemu se ujedno vode najveće diskusije decenijama.
O toj temi su pisane sudije, rađena istraživanja, vođene rasprave. I danas ljekari i nutricionisti uporno ističu koliko je doručak važan.
Navode da prvi jutarnji obrok podstiče metabolizam, zaustavlja noćne napade gladi, sprečava gojaznost, smanjuje rizik od dijabetesa, popravlja koncentraciju.
Jasno je da doručak ne treba preskakati, ali uprkos svim tim istraživanjima mnogi su i dalje u dilemi šta zapravo treba jesti za doručak.
U želji da se hrane pravilno i zdravo mnogi posljednjih godina sve češće za doručak uzimaju ovsenu kašu, pa je daju i svojoj djeci.
Ovas se već dugo promoviše kao zdrav doručak, ali pitanje je da li je zaista tako.
Studija doktora Dejvida Ludviga sa Harvarda pokazuje da i nije. Ako biste da duže ostanete siti, da izbjegnete napade gladi i držite metabolizam i šećer pod kontrolom, ovsena kaša možda nije najbolji izbor.
Studija: Ovsena kaša protiv omleta
Ludvig je grupi gojaznih tinejdžera dao tri različita doručka približno istih kalorija, ali različitog sastava – instant ovsenu kašu, integralni usitnjen ovas i omlet.
Zatim ih je zatvorio u jednu prostoriju, mjerio im krv svakih sat vremena i puštao ih da se jave pritiskanjem dugmeta kada bi bili gladni.
Rezultati su bili prilično jasni: grupa koja je jela ovsenu kašu imala je značajno povišen nivo insulina, kortizola i adrenalina. Bili bi gladni brže i pojeli su 81 posto više hrane od grupe koja je jela omlet.
Čak je i grupa onih koji su uzeli integralni ovas jela 50 posto više od "omlet grupe".
Zašto ovsena kaša nije najbolja za doručak
Ovsena kaša, posebno ona kupovna sa dodatim šećerom, povećava šećer u krvi, što dovodi do skoka, pa pada insulina. A od toga postajemo gladniji, pa jedemo više. U isto vrijeme tijelo oslobađa hormon stresa, što otežava regulisanje apetita i nivoa energije, piše thehumanix.com.
To je zapravo razlog što se oni koji doručkuju hranu sa dosta ugljenih hidrata često osjećaju usporeno i moraju da grickaju nešto prije ručka, a uz to se remete i drugi važni procesi u organizmu.
Jaja su bolja opcija za doručak
Ako želite stabilnu energiju tokom dana, manje napade gladi i bolji metabolizam, proteini i masti su pravi izbor. Jaja, avokado, koštunjavo voće ili proteinski šejk će vas duže držati sitim i pomoći u održavanju stabilnog šećera u krvi.
Ovas nije nužno loša opcija, ali ako ste uvijek gladni poslije njega i prije ručka morate nešto da grickate, treba da razmislite o nečem drugom za doručak.