bolje za vaše zdravlje

Stručnjak za hranu upozorio: ‘Ako na plastičnoj dasci vidite ovo, bacite je!’

Stručnjak za hranu i autor Adam James Pollock objasnio je zašto biste trebali baciti svoje plastične daske za rezanje ako počnu mijenjati boju i ako su istrošene.

Pollock je na platformi X objavio fotografiju crvene, plastične daske za rezanje koja je pobijelila zbog malih posjekotina te je uz nju napisao: "Prijateljski podsjetnik: ako vaša daska za rezanje izgleda ovako, odmah je bacite".

Potom je podijelio ulomak iz svoje knjige "Sustenance", gdje je nabrojao nekoliko razloga zašto uvijek preporučuje korištenje drvenih dasaka za rezanje te je istaknuo da su one bolje za vaše zdravlje i za vaše noževe.

Pollock je citirao različite studije koje tvrde da bakterije poput salmonele i listerije imaju veće šanse preživjeti unutar plastične daske za rezanje, pa čak i da se razmnožavaju preko noći. Usporedno s tim, iste se bakterije apsorbiraju u drvenu dasku za rezanje u roku od nekoliko minuta i umiru.

Posjekotine koje nastaju na plastičnoj dasci za rezanje kada koristite nož također su otpustile mikroplastiku u vašu hranu, pokazalo je nedavna studija.

U jednoj je studiji otkriveno da sjeckanje namirnica, poput povrća, na dvije specifične vrste plastičnih ploča, od polietilena i polipropilena, oslobađa mikroplastiku koja se može uhvatiti za hranu koju jedemo, uključujući meso i povrće, piše Express.

Adam je također rekao da plastične daske za rezanje imaju veći rizik da unište vaše noževe, jer oni obično otupe nakon struganja po plastici.