hranjive tvari

Studija otkrila šta se dešava sa vašim organizmom ako jedete mnogo jagoda

Foto: Shutterstock

Ispostavilo se da sa svojim visokim sadržajem hranjivih tvari i antioksidansa te sitne crvene slatke bobice jagode nude više od divnog okusa.

Jagode su bogate antioksidansima i vitaminom C, prirodnim protuupalnim tvarima koje pomažu smanjiti kroničnu upalu i s njom povezane zdravstvene probleme.

Prema studiji iz 2021. antioksidansi pronađeni u jagodama mogu pomoći u prevenciji i upravljanju stanjima povezanim s upalom, kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

Jagode su posebno bogate antioksidansima, poput vitamina C, flavonoida i fenolnih kiselina. Antioksidansi koji se nalaze u jagodama povezani su s poboljšanjem upale. Istraživanja pokazuju da konzumacija jagoda također može povećati vaš ukupni antioksidativni status, kaže Brittany Lubeck, registrirana dijetetičarka i spisateljica o prehrani, za EatingWell.

Mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti

Zahvaljujući visokim razinama spojeva koji vole srce poput antocijana, istraživanja pokazuju da jagode mogu pomoći u zaštiti vašeg kardiovaskularnog sustava podržavajući zdrav krvni tlak i razine kolesterola. Ove dobrobiti za zdravlje srca smanjuju kardiometaboličke čimbenike rizika koji dovode do kroničnih stanja poput bolesti srca.

Konzumiranje jagoda može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Različite studije otkrile su prednosti konzumiranja jagoda ili dodataka prehrani od jagoda za zdravlje srca. Iako su rezultati proturječni, neke studije pokazuju da konzumacija jagoda smanjuje lipide u krvi i sistolički krvni tlak, kaže Lubeck.