crijevna flora

Studija otkriva: Ova vrsta piva posebno je dobra za crijeva


Pijete pivo po ljekarskom savjetu? Prema jednoj portugalskoj studiji, određena vrsta piva može vratiti crijevnu floru u ravnotežu.

Pivo je jedna od najpopularnijih vrsta alkohola, a sada bi sok od ječma mogao postati malo popularniji. Istraživači s portugalskog univerziteta Nova u Lisabonu došli su do zapanjujućeg zaključka da bi takozvani polifenoli iz hmelja određene vrste piva mogli pozitivno djelovati na naš probavni trakt.


Istraživanje je ispitivalo skupinu od 19 zdravih muškaraca u dobi od 23 do 58 godina. Muškarci su pili 330 mililitara laganog piva donjeg vrenja svaki dan četiri sedmice. Polovica ispitanika pila je pivo s alkoholom, druga polovica bezalkoholnu verziju, bez promjene preostalih prehrambenih navika.

Rezultat: Nakon samo četiri sedmice, istraživači su uspjeli dokazati da su se zdrave crijevne bakterije povećale za sedam posto – u obje skupine! Osim toga, obje grupe nisu dobile na težini niti masnoj masi.


Naučnici pretpostavljaju da su za taj učinak zaslužni biljni mikronutrijenti sadržani u pivu, takozvani polifenoli iz hmelja, koji mogu pridonijeti ravnoteži crijevne flore. Moguće je da mikroorganizmi nastali fermentacijom obogaćuju i raznolikost bakterija u crijevima. Piva donjeg vrenja kao što su Helles i Lager posebno su povoljna jer te vrste piva sadrže više hmelja nego npr. pšenično pivo.

Kao pravilo, zapamtite: Što je pivo gorče, to sadrži više hmelja.